Index Vakbarát Hírportál

Hamis körüzenetek, rossz kommunikáció: az ukrán koronavírus-tömeghisztéria okai

2020. március 10., kedd 17:45 | aznap frissítve

Barikádokat emeltek, és kövekkel dobálták meg a kínai Vuhanból hazatérő emberek buszát egy ukrán kisváros, Novi Szanzsari lakói, mert azt hitték, hogy a buszokon koronavírusos emberek ülnek, a valóságban azonban egy fertőzött sem ült a buszon – írtuk korábban.

A BuzzFeed most utánajárt, hogyan terjedhetett el néhány hazugság az interneten pillanatok alatt, és fajult odáig a helyzet, hogy a helyiek rátámadtak a Kínai járvány gócpontjából kimenekített honfitársaikra. 

Ha ma éjszaka lefekszünk, holnapra mind meghalunk

– írta egy Natasha nevű felhasználó egy csetcsoportban, amit aznap este hoztak létre, amikor kiderült, hogy a Vuhanból hazaszállított 45 ukrán és 27 külföldi állampolgárt a Novi Szanzsari-i szanatóriumában fogják kéthetes karanténba helyezni.

Hiába közölte előző nap az ukrán kormány, hogy a gépen mindenkit leteszteltek, és az összes utas eredménye negatív lett, a közösségi médiában már korábban elterjedt az álhír, mely szerint a gépen fertőzöttek is vannak.

A kisváros lakói pánikszerűen  gyülekezni kezdtek a kórháznál, hogy megállítsák a buszokat. A tömeg biztosítására egyre több rohamrendőr és páncélozott jármű érkezett, amit az emberek úgy értelmeztek, hogy valóban fertőzötteket akarnak hozni a városba.

A helyzetet tovább rontotta, hogy másnap valaki kiküldött egy levelet az Egészségügyi Minisztérium meghamisított emailcíméről, ami megerősítette az emberek gyanúját, hogy a Vuhanból evakuáltak között fertőzöttek is vannak. A minisztérium azonnal cáfolt, szerintük külföldi titkosszolgálati akció állhat a háttérben, bár nem mondták ki, Kijevben az oroszokat sejtik az álhír mögött.

A központi kommunikáció erőfeszítései hiábavalóak voltak, az utcákon tényként kezelték, hogy fertőzötteket hoznak, a buszok érkezésekor erőszakossá vált a hangulat, 9 rendőr megsérült, és 24 embert előállítottak.

Visszatekintve a helyiek, köztük orvosok szerint a hivatalos szervek hiányos kommunikációja komolyan rontott a helyzeten, de a közösségi médiában terjedő hamis információk és célzott álhírek sem segítettek. Sokan viszont a történtek után is azt mondták, hogy jobban bíznak a szomszédjukban, mint a politikusokban vagy médiában.

Rovatok