Index Vakbarát Hírportál

Alkotmányellenes az előrehozott parlamenti választásról szóló rendelet Romániában

2020. március 12., csütörtök 12:14

Alaptörvénybe ütközőnek minősítette a román alkotmánybíróság csütörtökön az előrehozott parlamenti választásokról szóló, február elején kiadott sürgősségi kormányrendeletet. A parlamenti választási törvényt módosító jogszabály ellen az ombudsman emelt alkotmányossági óvást a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) panasza nyomán, amelyek a választási rendszer burkolt módosítását kifogásolták, írja az MTI.

Az RMDSZ és a PSD szerint a kormány nem hozhat sürgősségi rendeletet a választójog terén, a választási rendszert csak a parlament módosíthatja. Egyebek mellett azt kifogásolták, hogy a választások előrehozásával kapcsolatos szervezési tennivalók pontosítása mellett a kormány a választási jogosultságot is kiterjesztette oly módon, hogy a szavazók akár egy másik megye parlamenti képviseletébe is beleszólhatnak, ha a szavazás napján nem saját választókerületükben tartózkodnak.

Az alkotmánybíróság szavazattöbbséggel helyt adott az óvásnak, és úgy értékelte, hogy a választás, illetve a választhatóság jogát szavatoló alkotmányos előírást sérti az, ha a polgárok bárhol leadhatják voksukat, értelmetlenné téve a román választási törvényben szereplő megyei választókerületes rendszert.  

Másfelől a kormányrendelet lehetőséget teremtett arra, hogy az előrehozott parlamenti választásokat a júniusban esedékes önkormányzati választásokkal egy időben szervezzék meg, márpedig az alkotmánybíróság szerint ez is sérti a választhatóság jogát, mert kizárja, hogy egy jelölt az önkormányzati és parlamenti választásokon is induljon.

Harmadrészt a választási szabályok megváltoztatása kevesebb mint egy évvel a voksolás előtt az alkotmánybíróság szerint sérti az alkotmány által garantált jogbiztonságot. Az alkotmánybíróság döntése hatályon kívül helyezi a 26-os sürgősségi kormányrendelet egészét.

A román hírtelevíziók úgy értékelték: ebben a helyzetben a tavaly november óta kormányon lévő jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a párt éléről államfővé választott Klaus Iohannis búcsút mondhat az előrehozott választásoknak, és azt valószínűsítik, hogy csütörtök délután a parlament bizalmat szavaz Florin Citu miniszterelnök-jelölt régi-új kormányának.

Rovatok