Index Vakbarát Hírportál

Csehországban is bevezethetik a veszélyhelyzetet

2020. március 12., csütörtök 10:31

Csehországban csütörtök reggelre 94-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma, szerda délután ez a szám még hatvanhét volt, írja az MTI.

A fertőzés az ország minden régiójában megjelent. A legtöbb eset Prágában van, szám szerint 48, írta a Twitteren Andrej Babiš miniszterelnök.

Jan Hamáček, miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter szintén a Twitteren jelentette be, hogy a járvány gyors terjedése miatt a kormány csütörtökön rendkívüli ülést tart, amin dönteni fognak az ellenőrzések újbóli bevezetéséről a cseh–osztrák és a cseh–német határátkelőhelyeken. A határok átlépése csak 11 kijelölt határátkelőn lesz engedélyezve. Hamáček veszélyhelyzet bevezetését fogja javasolni a kormánynak.

A határátkelők forgalmának korlátozásáról és szabályozásáról a tárcavezető saját hatáskörében hoz döntést. Hétfő óta a cseh határon szúrópróbaszerűen ellenőrzik az utasokat, nincs-e lázuk.

Babiš cáfolta azt a Facebookon terjedő hírt, miszerint Csehország a koronavírus terjedésének megakadályozására az üzletek bezárását tervezi, valamint hogy Prágát zárt övezetnek nyilvánítanák.

Csehországban szerda óta nincs tanítás az iskolákban, és kedd estétől tilosak a százfősnél nagyobb nyilvános rendezvények. Robert Plaga oktatásügyi miniszter szerint az oktatási szünet nagy valószínűséggel legalább egy hónapos lesz.

A cseh parlament alsóháza, a képviselőház szerdán úgy döntött, hogy idő előtt befejezi mostani ülésszakát.

A kormány döntése alapján kedd óta nem játszik több színház, zárva vannak a múzeumok, kulturális központok, és üres lelátók előtt zajlanak a korábban sok ezer embert megmozgató futball- és jégkorongmérkőzések.

Rovatok