Index Vakbarát Hírportál

Lengyelországban, Ausztriában és Görögországban is meghalt az első koronavírusos beteg

2020. március 12., csütörtök 13:24 | aznap frissítve

Szlovéniában korlátozásokat vezettek be a koronavírus miatt. Hétfőtől - egyelőre két hétre - bezárják az iskolákat, az óvodákat és lefújták a nagyobb rendezvényeket is. Szlovéniában 57-ről csütörtökre 82-re nőtt a fertőzöttek száma. Már volt olyan iskola, amit szerdán be kellett zárni, miután mind a kettőben találtak fertőzött tanárt.

Marjan Šarec leköszönő miniszterelnök sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy az Olaszországból, és az azokból az országokból érkező kamionokat, ahol felbukkant a vírus, nem engedik be az országba. Elsősorban gyümölcsök, zöldségek és élő állatok határokon túlnyúló kereskedelmére vonatkozik a kamionstop. Az olasz-szlovén határforgalmat is minimálisra csökkentik.

A kormány azt is tervezi, hogy az orvosok és nővérek szabadságát korlátozzák.

Felhívom a polgárokat, hogy kövessék a híreket, és maradjanak otthon, ha ez lehetséges, mondta Šarec.

Lengyelország

Meghalt az első koronavírussal fertőzött beteg Lengyelországban, egy 57 éves nő a Nagy-lengyelországi vajdaság székhelyén, Poznanban - jelentette be csütörtöki sajtóértekezletén a poznani főpolgármester-helyettes.

A más súlyos betegségekben is szenvedő nő szervezetében elsőként mutatták ki a Nagy-lengyelországi vajdaságban a SARS-Cov-2 koronavírus jelenlétét. Már súlyos állapotban került kórházba. Korábban nem járt külföldön, de találkozott Olaszországból visszatérő kezelőorvosával.

Veszélyhelyzet kihirdetését harangozta be a koronavírus-járvány továbbterjedésének megelőzésére Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter csütörtöki varsói sajtóértekezletén. A politikus közölte, hogy még csütörtökön kihirdetik a lengyelországi veszélyhelyzetet, tekintettel arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet szerdán világjárványnak nyilvánította a Kínából terjedő Covid-19 koronavírus-járványt.     

Lengyelországban csütörtök délelőttig 47 Covid-19-fertőzést regisztráltak, az előző naphoz képest 16-tal nőtt a fertőzöttek száma. Több mint 1200 fertőzött karanténban van, közülük 16-an az ellenőrzés során nem tartózkodtak otthonukban. 

A lengyel kormány csütörtöktől megelőző intézkedésként március 25-ig felfüggesztette az oktatást az alsó-, közép- és felsőfokú tanintézményekben egyaránt, bezártak a színházak, mozik, múzeumok is. A házi karanténba helyezetteket szerda óta a rendőrség naponta ellenőrzi, hogy betartják-e az intézkedést. Az összes közúti, vasúti határátkelőhelyen, valamint a balti-tengeri kikötőkben egészségügyi ellenőrzést vezettek be.

Szükségállapot a cseheknél

Szükségállapotot hirdetett ki Csehországban a kormány csütörtökön az új koronavírus terjedése miatt. A rendelkezés délután kettőkor lépett életbe, hatálya harminc nap - közölte a kormány rendkívüli ülése utáni sajtóértekezleten Andrej Babis miniszterelnök Prágában. Az intézkedést a lakosság egészsége védelmének szükségességével indokolja a kabinet.

A cseh kormány rendeletében péntek reggeli hat órával kezdődően megtiltotta a sport- és kulturális rendezvényeket. Este nyolc órától reggel hatig pedig tilos a belépés a vendéglátóhelyekre, ami a gyakorlatban azok bezárását jelenti. A bevásárlóközpontokban működő vendéglátóipari egységeket péntektől be kell zárni.

Szlovákiában hat új beteg

Szlovákiában hat új koronavírus-fertőzött van, tehát eddig összesen 16-an betegedtek meg a vírustól. Ezt Peter Pellegrini miniszterelnök közölte az Új Szó híre szerint. Ez eddig a legnagyobb növekedés az országban. 

Szlovákiában elsőként egy Kostolište községből származó férfinél diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést, majd kimutatták feleségénél és fiuknál is. Rajtuk kívül egy pozsonyi és egy szenci lakosnál is beigazolódott a fertőzés, de szintén fertőzött egy, a Fertő-tónál kiránduló szlovákiai család. Hétfőn további két, szerdán három páciensnél , csütörtökön pedig hat betegnél  igazolták a koronavírust . 

A Szlovákiából szomszédos országok közül Magyarországon 16, Ausztriában 302, Csehországban 94, Lengyelországban 31, Ukrajnában pedig egy fertőzött van. 

Görögországban és Ausztriában is meghalt egy beteg. Bécsben egy 69 éves férfi hunyt el, Görögországban pedig egy 66 éves férfi, aki február végén Izraelben és Egyiptomban járt.

Rovatok