Index Vakbarát Hírportál

Rámennek a német titkosszolgálatok a legnagyobb ellenzéki párt egyik platformjára

2020. március 12., csütörtök 13:41

Alkotmányvédelmi, azaz titkosszolgálati megfigyelés alá vették a német szövetségi parlament legnagyobb ellenzéki pártja, az Alternatíva Németországnak (AfD) egyik platformját, írja az MTI. Ez a platform a Szárny (Der Flügel), - jelentették be csütörtökön Berlinben a szövetség alkotmányvédelmi hivatal (BfV) vezetői.

Thomas Haldenwang, a BfV elnöke a nemzetbiztonsági szolgálat tájékoztatóján kiemelte, hogy

a szélsőjobboldaliság és a szélsőjobboldali terror" a demokráciát fenyegető legnagyobb veszély Németországban, az AfD ügyében 2019 elején elkezdett előzetes elemzések pedig kimutatták, hogy a Szárny elnevezésű platform szélsőjobboldali, és a hétezer embert összefogó platform két vezetője, Björn Höcke, az AfD türingiai tartományi parlamenti (Landtag-) frakcióvezetője és Andreas Kalbitz, a brandenburgi Landtag AfD-frakciójának vezetője is kétségkívül szélsőjobboldali beállítottságú politikus.

A platform működését "bizonyítottan szélsőséges törekvések" jellemzik, ezért alkotmányvédelmi megfigyelés alá veszik - mondta Thomas Haldenwang, aki a tájékoztatón a többi között felidézte, hogy Björn Höcke szégyenletes emlékműnek nevezte a második világháborúban legyilkolt európai zsidók előtt tisztelgő berlini emlékművet. 

A BfV döntése "üzenet a demokrácia ellenségeinek" arról, hogy határozott ellenlépésekkel kell számolniuk.

Joachim Seeger, a szolgálat szélsőjobboldali szerveződésekkel foglalkozó osztályának vezetője azt mondta, hogy a Szárny szélsőséges törekvései Németország "szabadságon alapuló, demokratikus berendezkedése" ellen irányulnak. A Szárny meghatározó befolyást gyakorol az AfD politikájára, a párt egyik társelnöke, Alexander Gauland azt mondta korábban, hogy a Szárny nem jobbra tolja az AfD-t, hanem a párt közepét képviseli.

A BfV döntése azt jelenti, hogy titkosszolgálati eszközökkel, például telefonok lehallgatásával és beépített emberekkel követhetik nyomon az AfD platformjának további tevékenységét. A Bundestagban képviselettel rendelkező pártok körében ilyen még nem fordult elő.

Rovatok