Index Vakbarát Hírportál

Szerbia a magyar határátkelőhelyek felét lezárta

2020. március 12., csütörtök 07:45

Négy kivételével minden határátkelőhelyet lezárt Szerbia Magyarország felé, írja az MTI.

A közlemény szerint 7 órától nem üzemel a Bácsalmás-Bajmok, a Bácsszentgyörgy-Hadikfalva, a Tiszasziget-Gyála, az Ásotthalom-Királyhalom, a Kübekháza-Rábé és a Röszke-Horgos közúti határátkelő.

Határátkelésre továbbra is lehetőség van a Hercegszántó és Tompa közúti, Röszke Autópálya Határátkelőhelyeken és Kelebia Határrendészeti Kirendeltség Vasúti Határátkelőhelyen.

A határlezárásról a Szerbiában a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb döntött szerdán. Aleksandar Vučić elnök a válságstáb ülését követő sajtótájékoztatóján közölte, hogy szerda reggelig 12 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szerbiában, a járvány továbbterjedésének megelőzése érdekében pedig az eddigi intézkedések mellett további lépésekre van szükség.

Így például betiltják a zárt térbe szervezendő, száz résztvevőt meghaladó rendezvényeket,  a következő időszakban a sportrendezvényeket nézők nélkül szervezik meg.   Kedden pedig több, Olaszországból érkező utast nem engedtek leszállni a repülőgépről a dél-szerbiai Nis repülőterén, és helyszíni jelentések szerint a szerb–horvát határról csütörtökig több mint 50, míg a szerb–magyar határról körülbelül 15 utazót fordítottak vissza.

Az iskolákat egyelőre nem zárták be, de az oktatási miniszter kijelentette, ha indokoltnak látják, és az egészségügyi szakemberek ezt javasolják, akkor a tanítást is beszüntetik. 

Szerbiában április 26-án tartanak általános választásokat, a kampány a múlt szerdán kezdődött. Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke márciusi kampányrendezvényeinek lemondása mellett döntött, ehhez a döntéshez csatlakozott az Ivica Dačić külügyminiszter által vezetett Szerbiai Szocialista Párt (SPS) is. A választásokat egyébként bojkottáló ellenzéki pártok is bejelentették, hogy lemondják tömegrendezvényeiket a járvány megfékezése érdekében.

Rovatok