Index Vakbarát Hírportál

250 halott egy nap alatt az olaszoknál

2020. március 13., péntek 19:12

Olaszországból ismét rémisztően magas halálozási és megfertőződési adatokat jelentettek: a mai statisztika szerint március 13-án 250 ember halt bele a koronavírus-fertőzésbe, és 2116 új beteget azonosítottak. Ami a halottak számát illeti, ez negatív rekord, a járvány kitörése óta még soha nem követelt ennyi áldozatot a betegség (a halottak száma tegnap 189, tegnapelőtt 196 volt). Ami az új fertőzötteket illeti, ez az adat is nagyon magas, bár a tegnapi 2651 fő több volt.

Az aktív esetek száma ezzel Olaszországban majd' 15 ezer főre, az elhunytaké 1266 főre nőtt. A betegségből 1439-en gyógyultak fel. Lakosságszám-arányosan ma már egyértelműen Olaszország a járvány által legsúlyosabban érintett ország, bár feltételezhető, hogy Iránban még rosszabb a helyzet, csak a statisztikák ott nem mutatják a járvány teljes kiterjedését.

Az olaszországi halottak átlagéletkora továbbra is magas, 80,3 év, és alig negyedük nő, vagyis többnyire az idős férfiak válnak a járvány áldozataivá. Az olasz Egészségügyi Intézet főigazgatója, Silvio Brusaferro egyelőre nem számít a halálozási és megfertőződési adatok javulására, mert még nem telt el elég idő a drasztikus kormányzati intézkedések bevezetése óta. 

A lappangási idő 4-7 nap, és a hétvégére várható esetek jórészt a múlt hétvégi viselkedési mintákból fakadnak: rengetegen gyűltek össze a tengerparton, síüdülőhelyeken és svédasztalos partikon (aperitivo) olyan helyeken, ahol valószínűleg jelen volt a vírus. Ezeknek az embereknek egy része a következő napokon kezd el tüneteket mutatni. Ez persze csak egy elmélet, meglátjuk a számokat, remélem, hogy az adatok rácáfolnak

– mondta el.

Massimo Galli, a milánói Sacco Kórház fertőző osztályának főorvosa szerint a 6,6 százalékos olasz halálozási ráta azért ennyire magas, mivel Olaszországban kizárólag a tünetet mutató fertőzötteket veszik figyelembe, nem számolva azokat, akik pozitívnak bizonyulnak a vírustesztre, de tünetmentesek.

Több más nyugat-európai országból is vészjósló statisztikák érkeztek. A fertőzés a legjobban Spanyolországban terjed, ahol 1188 új esetet regisztráltak és 36-an haltak meg. Minden jel szerint Spanyolország lesz a járvány másik nagy gócpontja Itália mellett. Nagyon terjed a betegség Skandináviában is, itt ugyan a kisebb lakosságszám miatt az esetszám is kevesebb, de arányosan Dánia és Norvégia a világ legfertőzöttebb országai közé tartoznak Olaszország és Dél-Korea után. Szintén nagyon rossz a helyzet Svájcban, ahonnan 269 új esetet jelentettek, és terjed a betegség Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is (208, illetve 184 új fertőzött), ahol Boris Johnson és Donald Trump egyelőre vonakodtak a határozottabb intézkedések bevezetésétől. Közepesen fertőzött országnak számít Franciaország (785 új beteg, 18 halott) és Németország (930 eset, de csak 2 halott) – ezek az államok a jelek szerint három-négy hét múlva lesznek abban a helyzetben, mint ma Olaszország

Az európai adatok megerősítik, amit a WHO egészségügyi világszervezet vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz mondott, hogy mostanra Európába került a világjárvány súlypontja annak nyomán, hogy a betegség miatti halálozások száma túlszárnyalta a globálisan – Kínán kívül – elhunytakét. Mint mondta, mindennap több esetet jelentenek, mint a járvány tetőfokán Kínából. A pandémia világszerte eddig mintegy ötezer életet követelt, míg a megbetegedések száma összességében meghaladta a 140 ezret.

Hogy a világban hogy áll most a járvány, azt ezeken az adatsorokon lehet tanulmányozni:

Rovatok