Index Vakbarát Hírportál

Trump szükségállapotot hirdetett az USA-ban

2020. március 13., péntek 20:48 | aznap frissítve

Donald Trump a koronavírus miatt szükségállapotot hirdetett az Amerikai Egyesült Államokban – írja a CNN. 

Az USA elnöke a Fehér Házban tartott pénteki sajtótájékoztatón jelentette be azt is, hogy a szükségállapot kihirdetése 50 milliárd dollárhoz biztosít hozzáférést az államoknak és a településeknek a vírus elleni közös küzdelemhez. Trump a tagállamokat arra sürgette, hogy haladéktalanul hozzanak létre sürgősségi műveleti központokat.

Az amerikai elnök azzal indította a sajtótájékoztatót, hogy méltatta saját kormányzatának korábbi, koronavírussal kapcsolatos intézkedéseit, így például az Európai Unió országaiból és a Kínából történő beutazások felfüggesztését. Aztán arról is beszélt, hogy nem akarja, hogy mindenkit teszteljenek koronavírusra. 

Nem akarjuk, hogy olyanokon is elvégezzék a tesztet, akikről úgy érezzük, nincs szükségük tesztre

– mondta Trump, hozzátéve, hogy csak bizonyos tünetek esetén szükséges a teszt, ez pedig azért fontos, hogy ne fogyjanak ki sehol a tesztekből. Az elnök szerint a magánlaboratóriumok és az oltásfejlesztők havonta ötmillió koronavírustesztet tudnak elvégezni.

A vírustesztek elvégzésének, a betegek ápolásának és a vakcinakutatásnak sem lesz anyagi akadálya – szögezte le Trump. Ezenkívül azt is bejelentette, hogy széles körű felhatalmazást ad Alex Azar egészségügyi miniszternek egyes törvények és szabályozások megkerülésére annak érdekében, hogy a szakemberek és az ellátó szolgálatok rugalmasabban alkalmazkodhassanak a rendkívüli helyzethez. 

Bárki lehet vírushordozó, mondta Trump a sajtótájékoztatón, de ehhez azt is hozzátette, hogy a fiatal és egészséges amerikai állampolgárok számára nem jelent túl nagy veszélyt a világjárványt okozó koronavírus.   

A sajtókonferencián részt vett Mike Pence alelnök, Alex Azar, az egészségügyi tárca vezetője, Anthony Fauci, a fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója, Deborah Birx, a vírusellenes küzdelem egyik koordinátora, továbbá a Fema igazgatója, Peter Gaynor is. Mike Pence alelnök arról beszélt, hogy az új típusú koronavírus okozta megbetegedések epicentruma Európa, és emlékeztetett arra, hogy washingtoni idő szerint péntek éjféltől az Egyesült Államok nem fogad Európából érkező utasokat, kivéve hazatérő amerikai állampolgárokat, akiket viszont szigorú vizsgálatoknak vetnek alá. Az alelnök közölte azt is, hogy

jelenleg az Egyesült Államok 46 tagállamában diagnosztizáltak fertőzést.

Anthony Fauci szerint a vírusellenes küzdelemben "agresszív megközelítésre" van szükség, és az amerikai kormányzat most bejelentett intézkedései éppen ilyenek. Deborah Birx leszögezte, hogy rendelkezésre állnak a vírustesztek, és azt a reményét hangoztatta, hogy "összefogással túl leszünk a járványon".

Újságírói kérdésekre válaszolva Trump közölte, hogy néhány órán belül nyilvánosságra hoz több részletet a várható intézkedésekről.

Az amerikaiaknak az elkövetkező hetekben áldozatokat kell hozniuk

- mondta az elnök, aki azt is közölte: lehet, hogy saját magán is elvégezteti majd a vírustesztet. Trump ugyan nem tért ki ugyan rá, hogy miért lenne erre szükség, de ahogy az Index is megírta, az USA elnöke a múlt hét végén a floridai klubjában tárgyalt Jair Bolsonaro brazil elnökkel és munkatársaival, és a brazil politikus kommunikációs igazgatójánál később kimutatták a COVID-19-fertőzést.

Borítókép: Drew Angerer/Getty Images

Rovatok