Index Vakbarát Hírportál

Franciaország 100 főnél húzta meg a határt, veszélyben lehet Cannes

2020. március 13., péntek 14:18

A francia kormány betiltotta a 100 főnél nagyobb csoportosulásokat az országban, jelentette be Edouard Philippe francia miniszterelnök. Azt még egyelőre nem tudni, hogy mikor fog érvénybe lépni a rendelkezés, és meddig tart.

Emmanuel Macron elnök csütörtökön jelentette be, hogy Franciaországban bezárnak az iskolák és egyetemek. Egy három nappal ezelőtti rendelet szerint csak az 1000 fő feletti rendezvényeket tiltották volna be az országban, a május 12-én induló cannes-i filmfesztivál szervezői erre az eshetőségre készültek.

Ha az új szabályozás április végénél is tovább nyúlik, akkor komoly esély van arra, hogy le kell mondani a fesztivált. Erre nem volt még példa Cannes történetében, bár 1969-ben félbe kellett szakítani, amikor Godard, Truffaut és más filmesek követelték a fesztiváltól a szolidaritást a '68-as párizsi diáktüntetésekkel. Arról a fesztiválról itt írtunk részletesen.

Macron a csütörtöki bejelentésében a koronavírust "Franciaország utóbbi évszázadának legnagyobb egészségügyi krízisé"-nek nevezte, és felszólította az iskolákat, főiskolákat és egyetemeket, hogy március 16-tól tartsanak zárva. Továbbá arra is kérte az embereket, hogy inkább otthonról dolgozzanak, és hogy 70 felett maradjanak otthon.

Már több nagyszabású kulturális eseményt le kellett mondani Franciaországban a koronavírus miatt, elmaradnak a nemzetközileg is fontos Miptv és Series Mania tévés események, mindkettőt március végén tartották volna.

(Yahoo)

(Címlapkép: Az Eiffel-torony Valentin-napon. STEPHANE DE SAKUTIN / AFP)

Rovatok