Index Vakbarát Hírportál

Ikont csókolgatott a koronavírus első ukrán halálos áldozata

2020. március 13., péntek 17:25

Meghalt a koronavírus első áldozata Ukrajnában. A Kijevtől 90 kilométerre fekvő Radomislen élő 71 éves nőt csütörtökön szállították a helyi kórházba súlyos légzési problémákkal, azonnal lélegeztető gépre kapcsolták - közölte az ukrán egészségügyi minisztérium. Az Unian.ua hírügynökség úgy tudja, a nő március 1-jén Lengyelországból tért haza, de rosszulléte után nem fordult azonnal orvoshoz. 

Márpedig a tünetei már március 3-án megjelentek, mégsem jelentkezett. Sőt, március 8-án templomba ment, ahol ikont csókolgatott

- a pravoszláv szokásoknak megfelelően. Igaz, a szent tárgyakkal való, a járványveszélyt figyelmen kívül hagyó érintkezés más vallások híveinél is kedvelt dolog, lásd a síita muzulmánok szent városát, Kumot, ahol a mecset rácsának nyalogatása tartozik a zarándoklat kedvelt rítusai közé.

A Zsitomir megyei laboratórium központjának vezetője szerint aggasztó, hogy a jelenlévőkre nincsenek tekintettel a templomokba eljáró betegek. Zinovij Paramonov elmondása szerint most igyekeznek feltérképezni, hogy kik lehettek a templomban, akik így szintén fertőzöttek lehetnek.

A vele érintkezett személyeket megfigyelés alatt tartják. A jelentés nem tér ki arra, hogy a radomisli kórház mennyire van felkészülve a koronavírusos betegek kezelésére. Azt azonban az előző nap az állapota miatt kizárták, hogy a megye központjába, Zsitomirba vinnék át.

Az első koronavírussal fertőzött ukrajnai személyt március 3-án regisztrálták, a férfi Olaszországból tért vissza. Az ő állapota nem életveszélyes.

Ukrajnában arra kérik a lakosságot, hogy a belföldi utazásoktól is tartózkodjon. vasárnaptól pedig lezárják a határokat, külföldiek március 29. nem léphetnek az ország területére.

Rovatok