Index Vakbarát Hírportál

November közepén kapta el a vírust az első beteg

2020. március 13., péntek 08:26

Az első koronavírusos fertőzés november 17-re vezethető vissza, ekkor okozta először egy páciens megbetegedését az új típusú koronavírus – írja az MTI a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lapra hivatkozva.

A SCMP birtokába került hivatalos belső dokumentum szerint egy, a közép-kínai Hupej tartományból származó 55 éves páciens lehetett az első, akit november 17-én megfertőzött az új koronavírus. Attól a naptól kezdve pedig mindennap egy és öt között volt az új fertőzöttek száma. December 17-én regisztráltak először két számjegyű növekedést a fertőzöttek számában egy napon belül, december 20-ára pedig már 60 esetet tartottak számon.

Csang Csi-hszian, a Hupeji Tartományi Kórház orvosa december 27-én közölte a kínai egészségügyi hatóságokkal, hogy a megbetegedéseket egy új típusú koronavírus okozza. Akkora már több mint 180 ember fertőződött meg, de az orvosok még nem feltétlenül voltak tisztában a fertőzés okával.

A SCMP nem zárja ki, hogy még korábbi esetek is voltak azoknál, amelyeket a lap birtokába került dokumentumban felsoroltak.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság pénteki jelentése szerint csütörtök éjfélig már csupán 5 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak a 11 millió lakosú Vuhanban, ahol már második napja 10 alatti a napi új esetek száma. Hupej tartomány többi részén nyolc napja nem jelentettek egyetlen új fertőzöttet sem. Az ország többi részén 3 újabb esetet regisztráltak, és a páciensek mind külföldön fertőződtek meg, majd utaztak Kínába. Az ország szárazföldi részén csütörtök éjfélig a járvány 80 813 fertőzéshez, és 3176 halálesethez vezetett. A gyógyultak száma meghaladja a 64 ezret, miközben jelenleg még több mint 13 ezren állnak kezelés alatt.

A járvány statisztikáiról itt lehet többet megtudni.

Rovatok