Index Vakbarát Hírportál

Házi karanténba kerül a teljes román kormány

2020. március 13., péntek 10:48

Házi karanténba kerül a román kormány valamennyi minisztere és a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezető testületének minden tagja, miután a párt egyik szenátorát, aki az elmúlt napokban részt vett a párt politikai döntéshozatalában, koronavírus-fertőzöttnek találták, hozta le a hírt az MTI.  

Ezt Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök jelentette be pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón. Elmondta: Virgil Chitac szenátor, aki pénteken koronavírus-fertőzöttnek bizonyult, részt vett a romániai kormányválság feloldásával kapcsolatos politikai egyeztetéseken, és fennáll a veszélye, hogy mások is megfertőződtek. 

A miniszterelnök bejelentette: a kormány egyik protokollvillájába vonul házi karanténba, ahol minden lehetősége meglesz, hogy továbbvigye hivatalát. Arra kérte a kormány tagjait, hogy szigeteljék el magukat, és csakis telefonon, elektronikus úton lépjenek kapcsolatba egymással, munkatársaikkal. Azt is közölte, hogy a kormány minden tagjától és a PNL azon politikusaitól, akik kapcsolatba kerültek fertőzött kollégájukkal, mintát vesznek, amelyen elvégzik a koronavírustesztet, és a vizsgálat eredményeit nyilvánosságra hozzák.

Pénteken derült ki, hogy a koronavírus miatt Románia lezár négy magyar határátkelőt a tizenegyből, az erőforrásokat a nagyobb helyszínekre irányítják át.

Csütörtökön pedig, percekkel a beiktatása érdekében összehívott parlamenti ülés előtt döntött úgy Florin Citu ügyvivő pénzügyminiszter, hogy visszaadja kormányfői megbízását. A döntés előtt pár órával derült ki, hogy a román alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette az előrehozott választások kiírását.

Rovatok