Index Vakbarát Hírportál

Románia katonai repülővel viszi haza Olaszországban rekedt állampolgárait

2020. március 13., péntek 21:40

Katonai repülővel szállít pénteken Rómából Bukarestbe nyolc román állampolgárt a román védelmi minisztérium - írja az MTI. A nyolc román állampolgár turistaként vagy gyógykezelésre utaztak Olaszországba, és az új típusú koronavírus-fertőzés és a határzárok miatt nem tudott eddig hazajutni.

Az olaszországban rekedt románokért küldött C-27J Spartan típusú repülőgép kimondottan sebesültek, betegek szállítására van kialakítva, elkülönített fülkékkel rendelkezik.

A hazaszállított személyek karanténba kerülnek Bukarestben.

A román sajtó az elmúlt napokban több olyan román állampolgár esetét ismertette, akik az utazási korlátozások bevezetése miatt rekedtek Olaszországban. Egy asszony a közösségi hálón küldött kétségbeesett videoüzenetet, amelyben elmondta: egy idős nőt gondozott Olaszországban, aki azonban az elmúlt napokban meghalt. Az elhunyt családja az utcára tette, és nem tud hazajönni.

Pénteken a Máramaros megyei Borsabánya polgármestere fordult a román állam hatóságaihoz és a nyilvánossághoz, hogy a kisváros mintegy hetven lakosának hazaszállításához kérjen segítséget. A borsabányaiak szezonmunkára mentek Trentino sítelepjeire. A járvány olaszországi terjedése miatt azonban a síszezon befejeződött, a szállodákat bezárták, de az emberek nem tudnak hazatérni.

A hivatalos adatok szerint több mint 1,2 millió román él és dolgozik Olaszországban. A koronavírus járvány kirobbanásakor a román hatóságok arra kérték az Olaszországban tartózkodó románokat, hogy ne jöjjenek haza, kíméljék meg a szeretteiket a fertőzés kockázatától.

Rovatok