Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump szerint hamarosan rajta is elvégzik a koronavírustesztet

2020. március 14., szombat 11:00

A Fehér Ház orvosa szerint továbbra sincs szükség arra, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnökén elvégezzék a koronavírustesztet. Donald Trump két olyan emberrel is közvetlen kapcsolatba került, akikről azóta kiderült, hogy fertőzöttek.

Az egyik Brazília elnöke, igaz, az értesülés megjelenése után Jair Bolsonaro a Facebookon tagadta, hogy pozitív lenne az eredménye, az viszont igaz, hogy a sajtósa eredménye pozitív lett, és ő szintén ott volt a találkozón Trumppal. Az is egészen biztos, hogy az amerikai elnök egy másik olyan személlyel is találkozott a napokban, akinél kimutatták a vírust, és a stábtagjai között is vannak olyan, akik kapcsolatba kerültek fertőzöttekkel. 

Ennek ellenére sem karanténba nem kerül Donald Trump, sem a vírustesztet nem végzik el rajta, mert orvosa szerint erre semmi szükség. 

Trump azt mondta egy csütörtöki sajtótájékoztatón, hogy nem aggódik. 

Nem érzem úgy, hogy ez olyan nagy dolog lenne. Megcsinálnám, de nem érzem, hogy szükség lenne rá. Extrém jól érzem magam, nincs semmi tünetem

– mondta az elnök az újságíróknak. A CNN szerint azonban mindez nem igaz, egy belső forrás szerint nagyon is aggódik amiatt, hogy kikkel találkozott, különösen mióta felröppentek a hírek, hogy a brazil elnök is elkaphatta a fertőzést. 

A kritikusai szerint Trump ezzel a lépéssel nemcsak saját magát, de másokat is veszélybe sodor. A 73 éves elnök egyébként is a veszélyeztetett korosztályba tartozik, ráadásul pontosan tudja, hogy a fertőzés akár hetekig nem okoz semmiféle tünetet. Ugyanakkor sok emberrel találkozik, akiknek átadhatja a vírust. Pénteken erre is rákérdeztek nála az újságírók, akkor már kissé megengedőbben azt mondta, hogy nem állítja, hogy soha nem fogják elvégezni rajta a tesztet, sőt szerinte hamarosan sor kerül erre is. 

A bírálók szerint Trumpnak és összességében a politikusoknak most kellene igazán példát mutatniuk azzal, hogy felelősségteljesen cselekszenek, és ők is kerülik a tömeget, a kézfogást, és ha kapcsolatba kerültek fertőzött emberrel, akkor önkéntes karanténba vonulnak, hogy ezzel ők is elősegítsék a vírus megfékezését

Borítókép: Donald Trump a szükségállapotot bevezetéséről tart sajtótájékoztatót.  Anadolu Agency / Getty Images

Rovatok