Index Vakbarát Hírportál

Már az első koronavírusos esettől megrogyott a Kongói Demokratikus Köztársaság

2020. március 14., szombat 16:13

Miután a Kongói Demokratikus Köztársaság bejelentette, hogy náluk is megjelent az új koronavírus, az eset minden egyes részletéről kiderült, hogy az adatok hibásak. 

Az eset megerősíti azokat az aggodalmakat, miszerint az afrikai államok nem biztos, hogy képesek lesznek egyedül megbirkózni a járvánnyal- írja a Reuters.

Nem csak a Kongói Demokratikus Köztársaságban merülhet fel annak a gyanúja, hogy nem kezelik megfelelően a járványt, a térség más országainak is romokban az egészségügyi rendszere, miközben az intézményekbe vetett bizalom alacsony, évtizedek óta rossz a kormányzás és  nagy a korrupció.

Az első eset körüli zavart a kormány téves lépései okozták, hiába dolgozott ugyanez a kormány keményen azon, hogy az országban tomboló ebola körüli félreértéseket és hamis információkat eloszlassa.  

Kezdetben az egészségügyi minisztérium azt a tájékoztatást adta a sajtónak, hogy a beteg belga, már a reptéren kiszűrték, és karanténba került. Miközben a beteg egy kongói állampolgár volt, aki Franciaországból tért haza, és érkezése után két nappal ment el egészségügyi intézménybe, teljesen más városban, mint amiről az első hírek szóltak. 

A kórházban dolgozók annyira bepánikoltak, hogy megtagadták a munkát, sőt el is hagyták azt az intézményt, ahol a beteget karantén alá helyezték. 

A kormány néhány tagja szerint az egészségügyi miniszter "megdöbbentő és középszerű" módon kezeli a vírust. Az érintett miniszter közben sajnálatát fejezte ki, hogy

a nem megfelelő kommunikációt követően a lakosságon pánik lett úrrá.

De továbbra is azt gondolj, hogy lépesek lesznek kezelni a helyzetet, de további kérdésekre egyelőre nem válaszolnak. 

Rovatok