Index Vakbarát Hírportál

Egyetlen nap alatt 368-an haltak meg a járvány miatt Olaszországban

2020. március 15., vasárnap 18:15 | aznap frissítve

Egyetlen nap alatt 368-cal nőtt a koronavírus-járvány miatti halálesetek száma Olaszországban, ahol eddig is a legsúlyosabb volt a helyzet Európában, írja az AFP. 

A járványnak eddig 1809 áldozata van az országban, és 2335-en gyógyultak meg. 

Az új megbetegedések száma továbbra is magas, szombat óta 3500, ezzel együtt már összesen 24 747 megerősített esetről tudnak. A betegek közül nagyjából kilencezren házi karanténban vannak, míg a kórházban kezeltek tíz százaléka van intenzív osztályon.

A helyzet még mindig Lombardiában a legrosszabb, melynek kormányzója, Attilio Fontana a Reuters szerint vasárnap már arról beszélt, hogy ha ilyen mértékben nő a megbetegedések száma, akkor nem lesz elég kórházi ágyuk. Guiseppe Conte miniszterelnök további segítséget ígért Lombardiának, és prioritásként kezelik, hogy az egészségügyben dolgozók minden védelmet megkapjanak munkájuk során. 

Olaszországban eddig is szigorú intézkedéseket vezettek be a járvány agresszív terjedése miatt, az egész ország karanténba került. Napok óta zárva tartanak az éttermek, kocsmák, sportlétesítmények, és az emberektől azt kérik, hogy maradjanak otthon. A környező országok is sorra zárják le Olaszországgal közös határaikat, járatok pedig nem közlekednek. Az MTI híre idézi a közegészségügyi hivatal vezetőjét, Silvio Brusaferrót, aki elmondta, a csúcsot a következő időszakban várják, és a fertőzés az egész ország területén az eddiginél is erősebben terjedhet.

A kialakult helyzet miatt az olasz futballszövetség kérte a nyári futball-Európa-bajnokság elhalasztását, melynek nyitómeccse pont náluk, Rómában lenne. Az UEFA kedden dönthet az esemény elhalasztásáról. 

A járvány több európai országban is agresszívan terjed, vasárnapra Spanyolországban is jelentősen nőtt az új fertőzések és halálesetek száma. 

Rovatok