Index Vakbarát Hírportál

Trump kivásárolta volna a koronavírus-vakcinát csak az Egyesült Államoknak

2020. március 15., vasárnap 19:56 | aznap frissítve

Trump jelentős pénzösszeget ajánlott fel a német CureVac vállalatnak, akik egy koronavírus elleni védőoltáson dolgoznak,

hogy az Egyesült Államoknak exkluzív hozzáférése legyen a vakcinához, állítja a Welt am Sonntag német lap.

A cég a hírek szerint visszautasította az ajánlatot. A CureVac közleményt adott ki, amelyben azt írják, nem szeretnének pletykákat kommentálni, és visszautasítanak minden olyan híresztelést, miszerint eladnák a céget vagy a cég által kifejlesztett technológiákat. 

Egy meg nem nevezett német kormányzati forrás azt mondta a Welt am Sonntagnak, hogy Trump bármit megtenne, hogy vakcinához juttassa az Egyesült Államokat, de "csak az Egyesült Államokat."A cég legnagyobb befektetője, a Hopp Bio Tech Holding azt nyilatkozta vasárnap a Mannheimer Morgennek, hogy az egész világ számára fejlesztenek védőoltást, és nem egyes országok számára. Reményeik szerint az első kísérleti vakcinák még június-júliusban elkészülhetnek, majd jöhetnek az embereken végzett tesztek. 

A CureVac korábbi vezérigazgatója, Daniel Menichella március másodikán találkozott a Fehér Házban Trumppal és a stábjával, hogy a koronavírus elleni oltásról tárgyaljanak. 

Március 11-én a cég bejelentette, hogy menesztik Menichellát, de nem adtak magyarázatot a dologra. 

Állítólag a németek hajlandóak lettek volna rálicitálni Trumpra, hogy ne tudja megszerezni magának a vakcinát. A Guardian kérdésére a német egészségügyminiszter azt elismerte, hogy a német kormány egyeztetésben van a CureVac-kal, de arról az értesülésre nem szeretett volna reagálni, hogy az amerikaiak kivásárolnák a vakcinát. 

Rovatok