Index Vakbarát Hírportál

Romániában rendkívüli állapotot vezettek be

2020. március 16., hétfő 11:56

Az új koronavírus-fertőzések magas száma miatt hétfő reggel Csehországban lezárták, elszigetelték az Olmützi régió 21 települését. A több tízezer lakost magában foglaló észak-morvaországi térségbe vezető utakat rendőrök őrzik – írja a közszolgálati cseh hírtelevízióra hivatkozva az MTI. 

Csehországban ez az első eset, hogy egy nagyobb összefüggő térséget zártak le a hatóságok a járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

A három kisvárost és 18 falut magába foglaló térségben hétfő reggel már 25 fertőzöttet diagnosztizáltak, míg az egész Olmützi régióban a fertőzöttek száma 32 – indokolta a döntést Ladislav Oklestek, a régió elöljárója.

„A fertőzöttek több mint ezer személlyel voltak kapcsolatban, ami már súlyos probléma, ezért döntöttek a hatóságok a térség lezárásáról” – nyilatkozta Adam Vojtech egészségügyi miniszter a közszolgálati rádióban. A fertőzöttek és a velük érintkező személyek kötelezően 14 napos házi karanténba kerültek. A lezárt térségben tilos a települések közötti kapcsolat is.

A cseh lakosság mozgását hétfő óta a kormány által elrendelt országos vesztegzár is korlátozza.

A rendelet szerint az emberek nem hagyhatják el lakásukat, és nem tartózkodhatnak közterületen, ami alól kivételt képez egyebek mellett, ha munkába vagy orvoshoz mennek, valamint élelmiszereket, gyógyszereket, tisztálkodószereket vásárolnak be. További kivételt képez a közeli személyekről való gondoskodás is. A rendelet betartását a hatóságok ellenőrzik.

Hétfő reggel Csehországban a hivatalos jelentés szerint 298 fertőzést mutattak ki. A laboratóriumi vizsgálatoknak mintegy 4500 személy vetette alá magát.

De mi a helyzet a Magyarországgal szomszédos államokban?

Szlovákiában vasárnap estére 61-re emelkedett a koronavírus-fertőzések száma, ez egy nap alatt 17 új fertőzöttet jelent. A szlovák kormány tovább szigorította az intézkedéseket, az élelmiszerboltokon és a gyógyszertárakon kívül alig valami maradhat nyitva, az éttermek pedig csak elvitelre főzhetnek. 

Romániában rendkívüli állapotot vezettek be 30 napra, az erről szóló elnöki rendeletet hétfőn adta ki Klaus Iohannis államfő. A rendkívüli állapot idejére felfüggesztik valamennyi oktatási intézmény tevékenységét, egyszerűsítik az egészségügyi felszerelések beszerzésének szabályait, korlátozzák az ügyfélfogadást a közintézményekben, az igazságszolgáltatás pedig csak a sürgős ügyeket tárgyalja. A rendkívüli állapot felhatalmazza a hatóságokat, hogy azonnal vagy - a járványügyi helyzetnek megfelelően - fokozatosan korlátozzák a polgárok szabadságjogait, befagyasszák az alapélelmiszerek, egészségügyi készítmények és energiahordozók árát. A rendkívüli állapot bevezetéséről szóló rendelet azonnal hatályba lépett, de öt napon belül a parlamentnek is jóvá kell hagynia. 

Hétfő reggelre az országban újabb 19 esetet regisztráltak, ezzel együtt 158-ra nőtt a megbetegedések száma, legalábbis ennyiről tudnak a hatóságok. 

Szlovéniában 219-re emelkedett a fertőzöttek száma. A szlovén kormány újabb szigorításokat jelentett be: korlátozzák az élelmiszert nem áruló üzleteket nyitvatartását. Az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak és a benzinkutak pedig csak az alkalmazottakat és az ügyfeleket védő megfelelő óvintézkedések betartása mellett tarthatnak majd nyitva.

Ukrajna március 17-étől két hétre teljesen leállítja határain keresztül a légi, valamit a vasúti és a buszjáratokon zajló személyszállítást.

Szerbiában a hétfőn reggel közzétett adatok szerint az országban 55-re nőtt a koronavírussal fertőzött személyek száma. A tegnap este közzétett adatokhoz viszonyítva 7 új fertőzött van az országban, az éjjel során összesen 18 személyen végezték el a koronavírus-tesztet, ebből 7 személynél mutatták ki a fertőzést, a többiek vírusmentesek. A Torlak Virológiai Intézetben ma reggel 8 óráig 301 olyan esetet vizsgáltak ki, amelyeknél megalapozott volt a világszerte terjedő vírus jelenlétének gyanúja – írja a Magyar Szó Online.

Horvátországban vasárnap délután 49-re emelkedett a fertőzöttek száma. A bevezetett intézkedések ott is egyre szigorúbbak lesznek. Azokat a korlátozásokat, amelyeket már bevezettek más országokban, Horvátország is be fogja vezetni.

Hétfő virradóra kettőre nőtt a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma  Ausztriában . Egy 76 éves nő hétfő éjszaka hunyt el Stájerország tartományban; több betegségben is szenvedett, ezért már korábban kórházi ellátásban részesült. Az első ausztriai áldozat egy 69 éves férfi, aki a múlt hónapban Olaszországban járt, és feltehetően ott fertőződött meg koronavírussal.

Christoph Wenisch, a bécsi Ferenc József Császár Kórház osztályvezető orvosa arról tájékoztatott, hogy a beteg már a vírusfertőzést megelőzően krónikus cukor-, valamint bélbetegségben is szenvedett. Vizsgálják, hogy mi okozta a halálát annak a 65 éves férfinak, aki vasárnap hunyt el szintén a Ferenc József-kórházban. A betegnek más megbetegedései is voltak; így egyelőre nem tudni, koronavírus-fertőzés okozta-e a halálát.

És bár nem szomszédos velünk, de Bosznia-Hercegovina főként horvátok és bosnyákok lakta országrészében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban katasztrófahelyzetet hirdettek hétfőn, a szerbek lakta országrész elnöke pedig bejelentette, a boszniai Szerb Köztársaságban szükségállapotot fognak hirdetni várhatóan még a nap folyamán, hogy megakadályozzák az új típusú koronavírus-járvány továbbterjedését.

Fadil Novalic, a Bosznia-hercegovinai Föderáció miniszterelnöke szerint a katasztrófahelyzet lehetővé teszi, hogy az állam rendkívüli döntéseket hozzon, korlátozza a tömeges rendezvényeket, illetve bezárathasson bizonyos objektumokat.

A boszniai Szerb Köztársaságban már eddig is szigorú intézkedéseket vezettek be, bezártak a szórakozóhelyek és a vendéglátó-ipari egységek, csak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak tarthatnak nyitva, és a fogorvosok sem fogadhatnak pácienseket. Zeljka Cvijanovic államfő viszont bejelentette, ennél is szigorúbb intézkedésekre van szükség, azt azonban nem közölte, hogy pontosan mik lesznek ezek az intézkedések, mint mondta, a szükségállapot kihirdetésekor minden részletet ismertetnek majd. Bosznia-Hercegovinában eddig 24 fertőzöttet regisztráltak.

Rovatok