Index Vakbarát Hírportál

Prágában csak arcmaszkban lehet felszállni a buszokra, villamosokra

2020. március 16., hétfő 16:37

Arcmaszk nélkül keddtől kezdve tilos lesz használni a tömegközlekedési eszközöket Prágában, jelentette be Zdenek Hrib főpolgármester az MTI beszámolója szerint.    

Ez azonban komoly nehézséget okoz, mert Csehországban hatalmas hiány van az arcmaszkokból. Gyakorlatilag nem lehet kapni a gyógyszertárakban, a drogériákban, sőt, számos egészségügyi intézetben is hiánycikknek számít.

Akinek van arcmaszkja, használja, akinek nincs, az saját maga otthon is elkészítheti. Alternatív megoldások is léteznek

- válaszolta a főpolgármester az újságíróknak, amikor felvetették neki a problémát. Hrib szerint az arcmaszkot bármiféle kendő is helyettesítheti, mint mondta, ő maga is ezt használja. 

Az arcmaszkok kötelező használatáról a prágaiakat a tömegközlekedési eszközök megállóiban plakátokon, valamint a cég képviselői személyesen is tájékoztatják. "Arra számítok, hogy az emberek be fogják tartani az intézkedést, hiszen az ő érdekükben hozták meg" - mondta a főpolgármester.

Amennyiben valaki nem lenne hajlandó betartani a szabályt, a járművezetők kitilthatják a közlekedési eszközökről.  A prágai buszokra hétfő óta tilos az első ajtókon felszállni, és megszűnt a menetjegyvásárlás lehetősége is a sofőröknél. Az utasok és a tömegközlekedési eszközök sofőrei között szalaggal elválasztott tér van, mint hétfőtől Budapesten is. 

Rovatok