Index Vakbarát Hírportál

Katasztrófahelyzetet vezettek be Bajorországban

2020. március 16., hétfő 09:22

Katasztrófahelyzetet vezettek be hétfőn Bajorországban, Németország legnagyobb területű, második legnépesebb tartományában az új koronavírus járványa miatt. Svájcban jelentősen nőtt a fertőzöttek száma.

Markus Söder bajor miniszterelnök tájékoztatóján kiemelte, hogy a járványügyi helyzet napról-napra változik, és "ez sajnos nem javulást jelent", ezért további korlátozó intézkedésekre van szükség:

Svájcban törölték a parlament hétfői ülését, helyette a kormány válságtanácskozást tartott. Vasárnapra 840 új esettel 2200-ra nőtt a Svájcban és Liechtensteinben regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, ami azt jelenti, hogy a járvány gyorsan terjed a két alpesi országban. Svájcban eddig 13 halálos áldozata van a koronavírusnak.

Svájc "különleges helyzetnek" minősítette a hazai járványt, és a kantonok vezetése úgy döntött, hogy a korábbiakhoz képest nagyobb hatáskört adnak a szövetségi kormánynak. Bern a múlt héten különített el 3000 milliárd forintnak megfelelő összeget a gazdaság támogatására, és ez nagy mozgásteret biztosít neki.

A szövetségi kormány már korábban hetekre bezáratott minden iskolát, és betiltotta a tömegrendezvényeket. A svájci hadseregnek van egy különleges egészségügyi zászlóalja, amely segíteni tud bármelyik kantonban a helyi egészségügyi hatóságoknak. Ebben a cikkünkben részletesen írtunk arról, hogyan lett Svájci az egyik legfertőzöttebb európai állam. 

Spanyolországban a legfrissebb adatok szerint a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma 8744, amelyből több mint 6600 esetet a madridi tartományban diagnosztizáltak. A betegségbe 297-en haltak bele, és több mint 520-an már meggyógyultak belőle.

A vasárnap óta érvényben lévő szükségállapotot jól jelzik szerte az országban az elnéptelenedett utcák és a látványosan csökkent autóforgalom. Az alapvető szükségleti cikkeket, például élelmiszert, gyógyszert árusító üzleteken kívül minden zárva van. José Luis Ábalos közlekedési miniszter a közszolgálati rádiónak az mondta: a helyzetet látva számítani kell arra, hogy a kormány 15 nap elteltével kezdeményezi a szükségállapot meghosszabbítását.

Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter pedig úgy nyilatkozott egy másik csatornának, hogy a határok lezárásának lehetősége is fennáll a járvány terjedésének megfékezése érdekében, és a kérdés napirendre kerül az uniós országok belügyminisztereinek hétfői videokonferenciáján. Baszkföldön a helyi autonóm kormány bejelentette az április 5-re tervezett helyhatósági választások elhalasztását.

Franciaországban egyre jobban eszkalálódik a járványhelyzet. Jérome Salomon, az egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse nagyon aggasztónak nevezte a koronavírus-járvány terjedését hétfő reggel, az esetszámok háromnaponta duplázódnak. Több százra emelkedett azon esetek száma, amikor intenzív ellátásra van szükség. Franciaországban több mint 5000 koronavírusos beteget regisztráltak eddig, a járványban 127 ember halt meg.

Párizsban bezárnak minden parkot és közkertet. 

Az Egyesült Királyságban 1543-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, azaz 24 óra leforgása alatt 171 új megbetegedést regisztráltak. Előrejelzések szerint a következő 12 hónapban az Egyesült Királyságban 7,9 millió embernek lesz szüksége kórházi kezelésre a koronavírus járvány miatt. A legrosszabb forgatókönyv azzal számol, hogy a lakosok 80 százaléka elkapja majd a vírust. 

Az Egyesült Királysághoz tartozó, 3,1 milliós népességű Walesben újabb 30 megbetegedést jelentettek, ezekkel együtt 124-re emelkedett a fertőzöttek száma. Walesben ráadásul hétfőn elhunyt az első beteg. Annyit lehet tudni róla, hogy 68 éves. 

Hollandiában kanabiszból is betáraznak az emberek, mielőtt a boltok bezárnak – a fűre várakozó sorról közölt képet egy helyi újságíró.

People standing in line to buy weed, right before the Netherlands went on lockdown. #COVID19 pic.twitter.com/ChfXjzuOT6

— Christiaan Triebert (@trbrtc) March 15, 2020

Rovatok