Index Vakbarát Hírportál

Franciaországban betiltják a családi összejöveteleket, lezárja a határokat is, 100 ezer rendőrt küldenek az utcákra

2020. március 16., hétfő 20:35 | aznap frissítve

Franciaország újra szigorít a koronavírus miatt. Emmanuel Macron hétfőn jelentette be, hogy betiltják az összejöveteleket - beleértve a családi találkozókat is. Az elnök az ország határainak lezárását is elrendelte, írja a CNN.

A francia miniszterelnök, Edouard Philippe szombaton jelentette be egy sajtótájékoztatón, hogy a koronavírus miatt bezárnak minden olyan helyet, ami nem kulcsfontosságú az alapszükségletek kielégítéséhez: azaz lényegében megmaradnak az élelmiszerboltok, benzinkutak, gyógyszertárak, bankok, de bezárnak az éttermek, kávézók, kulturális intézmények, stb.

Hétfőn Emmanuel Macron, a Francia Köztársaság elnöke bejelentette, hogy újabb szigorításra van szükség, betiltják az összejöveteleket is. Korábban 100 főben korlátozták a rendezvényeket, aztán nemrég a választásokat megtartották a vírus ellenére is. A hétfői bejelentés alapján azonban már a választás második fordulója is elmarad, a kormány pedig új jogszabályokat kezd el kidolgozni a válsághelyzet kezelésére. Macron nem sokkal később elrendelte azt is, hogy keddtől lezárják az ország határait.

100 ezer rendőr megy az utcákra

Christophe Castaner belügyminiszter hétfő éjjeli bejelentése után 100 ezer rendőrt vezényelnek majd az utcákra, hogy az új koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokat betartassák. Castaner azt is tudatta, hogy az utcákon ellenőrzőpontokat állítanak fel, és aki megsérti a kijárási tilalmat, az akár 135 eurós (mintegy 46 ezer forintos) bírságra számíthat, írja az MTI.

Maradjanak otthon

– nyomatékosította Castaner.

Rovatok