Index Vakbarát Hírportál

Afrikában készülhet az egydolláros koronavírus-gyorsteszt

2020. március 16., hétfő 17:14 | aznap frissítve

Júniusra lesz bevethető a jelenleg használt koronavírus-teszteknél sokkal gyorsabban és sokkal olcsóbban elvégezhető gyorsteszt, amit egy Mologic Ltd. nevű angol klinikai kutatócég fejleszt a szenegáli Institut Pasteur de Dakarral közösen – írja a Bloomberg

A koronavírust jelenleg úgynevezett PCR-tesztekkel tudják kimutatni, ezek a tesztek laboratóriumi eljárás során mutatják ki a kórokozó genetikai anyagát, de ez több óráig is eltarthat, és magánklinikákon akár 400 dollárba is kerülhet egy teszt.

Szenegálban ezzel szemben egy tíz perc alatt elvégezhető, egydolláros gyorstesztet fejlesztenek. A kutatók az otthoni terhes- és maláriatesztek technológiáját használják, a nyál és ujjszúró készlet pedig már júniusra elkészülhet. Azt ígérik, hogy Afrikban beszerzési áron, darabját egy dollárért lehet majd megvenni. 

A kutatást végző dakari laborban fejlesztették ki korábban a sárgaláz elleni védőoltást, a technológiát szállító brit Mologic Ltd. pedig 1,2 millió dolláros támogatást kapott a brit kormánytól a teszt kifejlesztésére. Közösen jelenleg évi 8 millió gyorsteszt gyártására van kapacitásuk, a Mologic azonban egy nagyobb üzem beszerzését is tervezi, ahol évi további 20 millió tesztet tudnának gyártani. 

(forrás: Bloomberg)

Rovatok