Index Vakbarát Hírportál

Akár 83 éves koráig is vezetheti Putyin Oroszországot

2020. március 16., hétfő 20:11

Jogszerűnek ismerte el az orosz alkotmánybíróság hétfőn az ország alaptörvényének módosítását, amely lehetővé teszi, hogy Vlagyimir Putyin 2024-ben újból elindulhasson az elnökválasztáson, írja az MTI. 

Putyin az eddig érvényes alkotmány szerint nem jelöltethetné magát a következő választáson.

Az új szabályozással viszont még két, egyenként hatéves ciklus erejéig lehet Putyin Oroszország elnöke.

A 67 éves politikus immár húsz éve áll Oroszország élén. 2000 és 2008 között az ország elnöke volt, majd miniszterelnök lett, mivel az akkor hatályos törvények szerint az államfői mandátum csak négy évig tartott, és maximum kétszer lehetett betölteni. Négy év múlva aztán ismét ő lett az elnök, és 2018-ban is megtartotta a tisztséget, ekkora már hat évre hosszabbították meg az államfői tisztség időtartamát. 

Valentyina Tyereskova kormánypárti képviselőnő nyújtotta be kedden az alkotmánymódosítási javaslatot, amely értelmében Putyin elnökségeinek számát ismét "nulláról" lehetne indítani. Az Egységes Oroszország párt frakciójának vezetői még aznap támogatásukról biztosították Tyereskova javaslatát. 

Putyin pedig ugyanezen a napon arról beszélt a parlament alsóházában, hogy elképzelhetőnek tart egy olyan alkotmánymódosítást, amely lehetővé tenné számára, hogy újraindulhasson az államfői tisztségért, ha ez ellen nem lenne ellenvetése az alkotmánybíróságnak. Miután a törvényhozás mindkét háza és a regionális parlamentek is megerősítették, Putyin szombaton aláírta az alkotmánymódosításról rendelkező törvényt, és azt normakontrollra továbbküldte az alkotmánybíróságnak, amely rábólintott a törvényre. 

Április 22-én országos szavazással is megerősítik az alkotmánymódosítást, bár erre jogilag nincs is szükség. 

Rovatok