Index Vakbarát Hírportál

Offshore-botrányba keveredett a spanyol király apja, nem kap többé állami támogatást

2020. március 16., hétfő 15:44

VI. Fülöp spanyol király megvonta az évi 195 ezer (61,2 millió forint) eurós állami támogatást az offshore-botrányba keveredett apjától, I. János Károly volt uralkodótól, és lemondott a tőle származó anyagi örökségéről is, írja az MTI.  

A királyi ház közleményt tett közzé a honlapján, miután a hétvégén a The Telegraph című lap azt írta, a spanyol király a kedvezményezettje az apja által alapított két offshore alapítványnak, amelyek közül az egyik Szaúd-Arábiából származó pénzekkel hozható kapcsolatba. 

A Koronának biztosítania kell az intézmény méltóságát, őriznie kell tekintélyét, feddhetetlen, becsületes és átlátható magatartást kell tanúsítania, ami intézményi működéséből és társadalmi felelősségéből következik

- idézte a közlemény VI. Fülöp hat évvel ezelőtti beiktatási beszédét. 

A spanyol király azt állítja, nem tudott arról, hogy apja kedvezményezettként nevezte volna meg a Zagatka nevű alapítvánnyal kapcsolatban, míg a másik, Lucum nevű alapítvány esetében már tavaly lemondott kedvezményezetti helyzetéről, mivel nem ismerte az alapítvány tevékenységét.

Egy svájci lap március elején írt a svájci ügyészség offshore-számlák utáni nyomozásáról, amelyben felmerült, hogy a Lucum alapítvány 65 millió eurót kapott Szaúd-Arábiából. 

A feltételezések szerint a pénz egyfajta jutalék lehet, amiért egy spanyol konzorcium kapta meg a Medinát és Mekkát összekötő nagysebességű vasútvonal építésének lehetőségét. 

Az alapítványok után egyébként a spanyol korrupcióellnes ügyészség is nyomoz. 

I. János Károly 39 évig volt Spanyolország királya, 2014-ben megromlott egészségi állapotára hivatkozva lemondott a trónról fia javára, és tavaly júniusban visszavonult a közéleti szereplésektől is. 

Rovatok