Index Vakbarát Hírportál

Koronavírussal fertőződött két amerikai orvos, kritikus állapotban vannak

2020. március 16., hétfő 11:45

Noha Donald Trump nemrég még elbagatellizálta a koronavírust, vasárnap már a járvány súlyosságáról beszélt, és próbálta nyugtatni az amerikai lakosságot, továbbá óva inteni őket a bevásárlási láztól. Az Egyesült Államokban hétfő délelőttig 3774 megbetegedést regisztráltak, közöttük több orvos is van – ketten pedig ráadásul olyan sürgősségi orvosok, akiknek súlyos az állapota, közölte az Amerikai Sürgősségi Orvosok Egyesülete. 

Az egyik érintett orvos Washington államban él, 40 év körüli, míg a másik egy 70 éves orvos New Jersey-ből, aki pár nappal ezelőtt légzőszervi problémákat jelzett munkáltatójánál. Jelenleg izolálták, és intenzív ellátásban részesül, írja a CNN.

Nagyon fertőző vírusról van szó, mi is tanulunk más országok tapasztalataiból – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök vasárnapi sajtókonferenciáján az új koronavírusról. Nagyon jó hírnek nevezte – azt mondta, boldoggá teszi őt –, hogy az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékrendszer (Fed) 1 százalékponttal 0 és 0,25 százalék közötti sávba csökkentette irányadó kamatlábát, írta az MTI reggel. Amerikában az élelmiszerboltok a nap 24 órájában nyitva tartanak országszerte, és azt mondta: a kiskereskedelmi cégek képviselői azt kérték tőle, tolmácsolja az amerikaiaknak, hogy „kicsit kevesebbet vásároljanak”. Az elnök hozzáfűzte: az országban „senkinek nincs oka a felhalmozásra”.

Bezárnak az iskolák, mozik, színházak is

Számos amerikai város hozott már intézkedéseket a járvány visszaszorítása érdekében: New Yorkban vasárnap elrendelték az iskolák, az éttermek, szórakozóhelyek, színházak és bárok bezárását, emiatt 50 ezer étterem kénytelen kedden 9 órakor lehúzni a rolót; csak elvitelre vagy házhoz szállítással szolgálhatják ki vendégeiket. Los Angeles is hasonlóan döntött: a polgármester, Eric Garcetti a Facebookon tudatta városa lakosságával, hogy március 31-ig ezek a helyek biztosan nem lesznek a nyitva ott sem, ahogyan az edzőtermek sem. Helyi idő szerint délután háromtól a bárok és az éttermek Michiganben is zárva lesznek, kizárólag kiszállítva vagy elvitelre lehet ételt rendelni, írja a CNN.

Rovatok