Index Vakbarát Hírportál

A húsz éve kormányzó Putyin szerint az ellenzéknek megoldásokat is kellene kínálnia

2020. március 17., kedd 12:46

A rendszeren kívüli ellenzék nem ellensége az államnak

– mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a TASZSZ hírügynökségnek adott interjúban, amit az MTI szemlézett. Putyin a kormányzásának 20. évfordulójából adott interjút, amelyben többek között beszélt az orosz ellenzék helyzetéről is.

Putyin arra panaszkodott, hogy az ellenzéknek a kormányzat bírálása mellett világos elképzeléseket is fel kellene vázolnia az ország problémáira vonatkozóan. Szerinte az átlagpolgár nemcsak a hatalom szidását akarja látni, hanem azt is, hogy milyen megoldásokat kínálnak a kritikusok.

A rendszeren belüli és a rendszeren kívüli politikai ellenzékre is szükség van. Ezt nem hivatalban lévő elnökként, hanem egyszerű orosz állampolgárként mondom. De kuplerájra nincs szükségünk. És show-ra sincsen szükségünk. Komoly politikai tevékenységre van szükségünk

– mondta.

Azt is hozzátette, hogy az állami tisztséget betöltő politikusok számára azonos munkafeltételeket kell biztosítani, legyenek akár kormánypártiak, akár ellenzékiek. Ezzel kapcsolatban példaként azt hozta fel, hogy elfogadhatatlan lenne, ha a kormánypárti képviselők BMW-vel, az ellenzékiek pedig Zaporozseccel járnának.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivője kedden a témával kapcsolatban még elmondta, hogy szerinte az ellenzék képtelen a politikai összefogásra. Ez a narratíva egyébként a magyar kormánypropagandából is ismerős lehet.

Eközben Ljubov Szobol ellenzéki politikus bejelentette, hogy indul a jövő évi parlamenti választáson.

Ő az egyike volt azoknak, akiket az orosz hatalom nem engedett elindulni a tavaly szeptemberi moszkvai képviselőválasztáson, mondván, a támogató aláírások egy részét meghamisították.  Szobol volt azt is, aki korábban arra szólította fel a választókat, hogy minden alkalommal szavazzanak a Putyin-féle Egységes Oroszország ellen a választásokon.

Hétfőn egyébként az orosz alkotmánybíróság jogszerűnek ítélte meg azt az alaptörvény-módosítást, amely lehetővé teszi, hogy Putyin húsz év kormányzás után ismét elindulhasson az elnökválasztáson, amire a korábbi rendelkezés szerint nem lett volna lehetősége 2024-ben.    

Rovatok