Index Vakbarát Hírportál

Kína amerikai újságírók kiutasítását jelentette be

2020. március 17., kedd 19:06 | aznap frissítve

Kína kedden bejelentette, hogy kiutasítja a New York Timesnak, a Wall Street Journalnak és a Washington Postnak dolgozó amerikai újságírókat - írja a New York Times.

Ezen kívül azt is követeli a fenti újságoktól, illetve a Voice of Americától és a Time magazintól Kína, hogy saját működésről részletes információkat szolgáltassanak a kínai kormány számára.

Kína arra utasította azokat az amerikai újságírókat, akiknek a Kínában érvényes sajtóengedélyük 2020 vége előtt lejár, hogy négy napon belül értesítsék a Külügyminisztérium Információs Osztályát és 10 napon belül szolgáltassák vissza a sajtóigazolványaikat. A keddi bejelentés alapján azok az újságírók, akiktől megvonják az engedélyt Hongkongból és Makaóból sem tudósíthatnak tovább.

Az ügy előzménye, hogy Trump néhány héttel korábban 100 főben korlátozta azoknak a kínai állampolgároknak a számát, akik az öt, kínai állam által kontrollált médiaszervezetnek dolgozhatnak az USA területén. A keddi kínai bejelentés egyértelműen kimondta, hogy a korlátozások Trump intézkedésire adott reakciók „teljesen szükségesek és kölcsönös ellenintézkedések, amelyeket a kínai médiaszervezetek által az Egyesült Államokban tapasztalt indokolatlan elnyomás miatt kénytelen megtenni Kína". 

Pár órával a bejelentés után az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo reagált a kitiltásokra. A tárcavezető hangsúlyozta, az amerikai kormány reméli, hogy Kína felülvizsgálja döntését. „Sajnálatosnak" nevezte a döntést, és kifejtette, hogy az amerikai újságírók kiutasítása megfosztja az információktól a világot és Kínát is, különösen most, a koronavírus terjedése miatti válságos helyzetben.

A keddi döntést a kínai külügyminisztérium „szükségesnek és kölcsönösnek" minősítette, hangsúlyozva, hogy ez válasz „arra az ésszerűtlen elnyomásra, amelyet a kínai médiaszervezetek tapasztalnak meg az Egyesült Államokban". Pompeo vitatta a kínai külügyminisztérium állításait. „Nem ugyanarról van szó" - mondta, szerinte ugyanis a kínai újságírók az Egyesült Államokban olyan sajtószabadságot élveznek, amilyen Kínában nem is létezik.

Hozzáfűzte, hogy azok a kínaiak, akikkel csökkenteni kellett a létszámot, amerikai megítélés szerint nem újságírók voltak, hanem más jellegű küldetést teljesítettek. Az amerikai külügyminiszter aránytalannak nevezte a kínai lépést, és azt hangoztatta, hogy a több információ, a nagyobb átláthatóság „életeket menthet" a koronavírus-járvány idején.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok