Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: hatodára csökkent a svéd parlament létszáma

2020. március 17., kedd 12:20

Svédország: a parlament létszáma a hatodára csökkent

Svédországban sem nőtt jelentősen a fertőzöttek száma (4 új beteget regisztráltak), azonban ez a kormányzat által közölt adatok péntektől történt befagyasztásával is magyarázható. Ekkor jelentette be a svéd közegészségügyi hatóság, hogy a koronavírus-fertőzés elérte azt a szintet, amikor már nemcsak egy-egy elszigetelt esetről vagy fertőzési láncról beszélhetnek, hanem a járvány szabadon terjed az ország lakosai között, ezért felhagynak a széles körű teszteléssel és a fertőzöttek számának napi közlésével.

A kormány kedden meglépte a 16 éven felülieket oktató iskolák (a gimnáziumok, felsőoktatási intézmények és felnőttképzést folytató iskolák) napok óta sürgetett bezárását. A szerdától ezen intézmények tanulói távoktatásban részesülnek, de a kormány belengette, hogy hamarosan sor kerülhet az óvodák és általános iskolák működésének felfüggesztésére is. Az országban ritkítják a vasúti forgalmat és a közösségi közlekedést, a parlament pedig azt az egyhangú döntést hozta, hogy

ezentúl 349 képviselő helyett csak 55-tel ülésezik.

Norvégia: már a hétvégi házba sem lehet menni

Norvégiában keddre 18 új esetet regisztráltak, ami a növekedés mérséklődését jelenti, de az összesen 1366 fertőzött lakosságszámra vetítve még így is a 2. legmagasabb a világon (Svájc után). Monica Mæland igazságügy-miniszter azonban kedden szigorú intézkedéseket jelentett be (nyilván online): komoly pénzbüntetéssel vagy néhány nap elzárással büntetik azokat, akik

A rendelkezések betartatását 400 új, a szintén bezárt rendőrakadémiáról mozgósított főiskolás segíti. Mæland azonban nem csak a rendkívüli állapot megsértőit fenyegette, hanem méltatta a lakosság fegyelmezettségét és szolidaritását

Dánia: ellepték a repteret a parkoló gépek

A lakosságarányát tekintve szintén a világ tíz legfertőzöttebb ország közé tartozó Dániában keddi adatok szerint 46 új fertőzöttet találtak, így már 955-re emelkedett a koronavírusos esetek száma.

Az ország már szombaton lezárta határait, múlt szerdán két hétre bezártak az óvodák, iskolák és egyetemek, illetve hazaengednek minden olyan közfoglalkoztatottat, aki nem végez elengedhetetlen munkát. Az új fertőzések száma hivatalosan már nem emelkedett olyan mértékben, mint a múlt héten (március 11-én például 252 új beteget regisztráltak), azonban március 12-től csak a súlyos betegeket tesztelik a vírusra, így a valós számok valószínűleg sokkal magasabbak a hivatalos adatoknál.

Miután a koppenhágai repülőtér nagyjából az összes Dániába hazatérő gépet befogadta, a reptér vezetése az ott dolgozók felét hazaküldte. A három kifutópályából már kettőt elleptek a polgári légi forgalom miatt parkoló gépek.

A világjárvány terjedését itt követheti.

(Borítókép: A svéd miniszterelnök Stefan Lofven ad sajtótájékoztatót az oktatási, a felsőoktatási és kutatási miniszterrel és a közegészségügy igazgatójával az új koronavírus kapcsán hozott intézkedésekről. Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok