Index Vakbarát Hírportál

Robbantás volt egy thaiföldi koronavírus-válságtanácskozáson

2020. március 17., kedd 15:47

Kedden bombatámadás ért egy thaiföldi kormányzati épületet, ahol épp a koronavírussal kapcsolatos válságtanácskozást tartottak kormánytisztviselők és muszlim imámok. Az AP tudósítása szerint az iszlám szeparatisták által elkövetett merényletnek nincs halálos áldozata, de legalább húszan könnyebben megsebesültek.

A Malajziával közös határon fekvő Yala tartomány egyike azon régióknak, ahol a lakosság többsége muszlim (Thaiföld ugyebár alapvetően buddhista). A helyi szeparatista szervezet 2004 óta folytat változó intenzitású felkelést a bangkoki kormányzat ellen. Legutóbb tavaly novemberben tette le véres névjegyét 15 helyi rendfenntartó milicista meggyilkolásával, januárban azonban már tárgyalásokba kezdett a kormánnyal.

A kissé még hézagos tudósítás szerint a tartomány szintén Yala nevű központjában a kormányzati épület őrei vették észre a kisteherautót, mely még a létesítmény előtt, az utcán robbant fel. Az őrök távol tartották az utcára sereglő kíváncsi embereket az égő járműtől, ugyanis a terroristák az első detonációt csak csalinak használják fel, hogy egy második robbanószerkezettel végezzenek a kíváncsiskodókkal.

Január 13-án a Kínával intenzív gazdasági és turisztikai kapcsolatban álló Thaiföld volt az első ország Kínán kívül a koronavírust. A járványt – ha a hivatalos adatokat vesszük alapul – jóideig sikerült kordában tartani, azonban pont a héten 30-cal megugrott a fertőzések száma, és keddre már elérte a 177-et (a hosszú lefolyás miatt az összlétszámból 41-en már meg is gyógyultak).

Rovatok