Index Vakbarát Hírportál

Bolsonaro nem koronavírusos, negatív lett a második tesztje

2020. március 18., szerda 05:47

Nagy-Britannia: Új törvénytervezetet nyújt be a brit kormány, ami disztópikus rendelkezéseket tartalmaz: Elrendelhetnék a fertőzésgyanús emberek kényszerkivizsgálását, a repülőterek időleges bezárását. A törvényjavaslatot a parlament a jövő héten vita nélkül, közfelkiáltással jóváhagyja.

Az egészségügyi minisztérium által ismertetett indítvány hangsúlyozza, hogy a rendkívüli jogkörök előirányzott kiterjesztése csupán időleges, a tervezetben foglalt intézkedések arányosak a vírus jelentette fenyegetéssel, és szigorúan csak akkor alkalmazhatók, ha ez feltétlenül szükséges.

A tervezet alapján a belügyminiszter utasíthatja az üzemeltetőket a repülőterek és a kikötők működésének átmeneti felfüggesztésére, ha a határőrség munkára fogható állományának létszáma a megbetegedések miatt olyan mértékben csökken, hogy az már tényleges és komoly veszélyt jelentene az Egyesült Királyság határainak biztonságára. Korlátozhatják a rendezvények és gyűlések megtartását, bezárhatják az oktatási és gyermekintézményeket, és elhalasztják az eredetileg május 7-ére kiírt angliai helyhatósági és polgármester-választásokat.

A rendőrségnek és a határőrizeti hatóságoknak olyanok korlátozott időre szóló őrizetbe vételét is lehetővé teszik, akikről megállapítható vagy feltételezhető, hogy fertőznek. Az emiatt őrizetbe vett embereket a hatóságok megfelelő helyszínre szállíthatnák, ahol lehetséges a szűrővizsgálatuk elvégzése és az eredmény kiértékelése. A jogszabály mindemellett felfüggesztené annak az előírásnak a hatályát, amelynek alapján az állami egészségügyi szolgálat (NHS) szakszemélyzetének már nyugdíjba vonult tagjai csak heti 16 órát dolgozhatnak, ha visszatérnek a munkába, és lehetővé válna a tanulmányaik végén járó orvostanhallgatók felvétele a szakmai nyilvántartásba.

Franciaországban kedd déltől megkezdték az olaszországihoz és spanyolországihoz hasonló, legalább két hétre szóló általános karantént. A franciák csak igazolással és halaszthatatlan ügyben hagyhatják el a lakhelyüket, ha munkába, bevásárolni vagy orvoshoz mennek. Christophe Castaner belügyminiszter a keddi kormányülés után arra kérte a franciákat, "legyenek szövetségesek a háborúban", és tartsák tiszteletben, hogy "életet ment, aki otthon marad".

100 ezer rendőr és csendőr ellenőrzi az utcákon és a köztereken, hogy ki miért hagyta el az otthonát, de a kedden még nem büntették meg az igazolás nélkül az utcán tartózkodókat.

Szerdától korlátozzák a fertőzés tüneteinek kezelésére javasolt paracetamol tartalmú gyógyszerek árusítását. A koronavírussal nem fertőzöttek egyszerre csak egy dobozzal, a betegek kettővel vásárolhatnak. Az internetes árusítást felfüggesztik.

"Nagyon feszült" a helyzet Elzászban, ahol a hadsereg megkezdte egy tábori kórház felállítását Mulhouse közelében. A betegeket jelenleg helikopterrel szállítják az ország azon részeibe, ahol a kórházak kevésbé túlterheltek.

Betegek száma: 7730. Közülük 699 fertőzöttet kezeltek súlyos állapotban intenzív osztályokon.

Halálos áldozatok száma: 175 (7 százalékuk 65 év alatti).

Ausztrália: Az ország történetében először biológiai veszélyhelyzetet hirdetett az ausztrál kormány.

"Az életünk folyamatosan meg fog változni, ahogy megküzdünk a globális koronavírus-helyzettel. Ilyen legfeljebb százévente történik" - mondta Scott Morrison ausztrál kormányfő canberrai sajtótájékoztatóján

A kormány utazási tilalmat rendelt el: az egész világra kiterjesztett utazási korlátozás határozatlan időre szól. A Qantas és a Virgin Australia ausztrál légitársaság már 90, illetve 100 százalékkal csökkentette nemzetközi járatainak számát.

Betiltották a 100 fősnél nagyobb beltéri rendezvényeket, az iskolák viszont egyelőre nyitva maradnak. A miniszterelnök leszögezte, hogy Ausztrália továbbra is "üzemelni" fog, de az élet nem olyan lesz, mint amilyennek az emberek megszokták.

Beteg száma: 450

Halottak száma: 5

Egyesült Államok: Az új típusú koronavírus-járványra hivatkozva halasztottak el Texasban egy szerdára kitűzött kivégzést. A helyi fellebbviteli bíróság elutasította ugyan a halálra ítélt John Hummel fellebbezését, de azt állapította meg, hogy "a jelenlegi egészségügyi válsághelyzetre és a kivégzés végrehajtásához szükséges temérdek erőforrásra tekintettel" 60 nappal el kell halasztani a végrehajtást.

Betegek száma: 6300

A halálos áldozatok száma: 108

Brazíliában az év végéig tartó rendkívüli állapot kihirdetését kezdeményezi a törvényhozásban a brazil szövetségi kormány. Rendkívüli állapot esetén a kormányzat eltérhet az előre lefektetett szigorú fiskális előírásoktól, és több pénzt fordíthat a védekezésre. Jair Bolsonaro brazil elnök a Twitteren közölte: a második szűrés is azt mutatta ki, hogy nem fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal, amely a járványt okozza.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok