Index Vakbarát Hírportál

Eddig 33 ezer ukránt szállítottak haza, de 3 millió dolgozik külföldön

2020. március 18., szerda 14:45

Több tízezer ukránt szállítottak haza az elmúlt két napban külföldről az ukrán hatóságok az új koronavírus világjárványa miatt kialakult helyzetben - írja az MTI. Volodimir Zelenszkij elnök legutóbbi videoüzenetében arról számolt be, hogy hétfőn 125 repülővel 23 ezer, kedden pedig 50 géppel 10 ezer ukrán térhetett haza.

Szerdán még további 40 charterjárat indítását tervezik a külföldön rekedt ukránok evakuálására.

Lengyelországból kedden buszokkal szállítottak haza 3400 ukránt, még további körülbelül kétezer vár kimenekítésre.

Becslések szerint hárommillió ukrán dolgozik külföldön.

Eddig Azerbajdzsánból, Örményországból, Georgiából, Egyiptomból, Izraelből, Spanyolországból, Katarból, Moldovából, az Egyesült Arab Emírségekből, Thaiföldről és Törökországból evakuáltak ukrán állampolgárokat. A gépeket a kijevi, a dnyiprói, az odesszai, a zaporizzsjai, a lvivi (lembergi) és a harkivi repülőterek fogadják.

A hazatérőknek kétheti házi karanténba kell vonulniuk akkor is, ha nem mutatják a koronavírusos megbetegedés tüneteit.

Közben szerdára virradóra leállt a metróközlekedés Kijevben, ami komoly nehézségeket okozott a felszíni közlekedésben, főként a reggeli csúcsforgalomban.

Sokan nem tartották be azt az előírást, hogy a buszokon, a trolibuszokon és a villamosokon kocsinként csak tíz fő utazhat, ők is kizárólag védőmaszkban. Több jármű közlekedett tömve utasokkal, akiknek alig egy tizedén volt maszk. A kijeviek ezt azzal magyarázták, hogy nem tudtak az előírásról, illetve azzal, hogy sehol sem lehet védőmaszkot beszerezni az ukrán fővárosban.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok