Index Vakbarát Hírportál

Észak-Macedóniában is szükségállapotot hirdettek

2020. március 18., szerda 20:01

Szükségállapotot hirdettek Észak-Macedóniában a koronavírus-járvány megfékezése érdekében - jelentette be Sztevo Pendarovszki államfő szerdán, A Vesti.mk szkopjei hírportál beszámolója szerint a szükségállapotot egyelőre 30 napra hirdették ki azzal a kikötéssel, hogy meghosszabbítható.

A szükségállapot kihirdetése lehetőséget biztosít a kormánynak arra, hogy megelőző intézkedéseket hozzon a parlament engedélye nélkül, az országgyűlést ugyanis korábban feloszlatták az április 12-re tervezett előrehozott választás miatt. A választást kedden határozatlan időre elhalasztották.

Az államfő szerdán nem közölte, hogy milyen intézkedésekre készül a kormány, de korábban már bezárták az iskolákat és a vendéglátóipari egységeket, és lezárták a határokat a külföldi állampolgárok előtt, valamint betiltották a tömeges rendezvényeket.

Az országban eddig 35 fertőzöttet regisztráltak, az egészségügyi miniszter szerint a járvány lecsengéséig 2000 betegre lehet számítani. Sztevo Pendarovszki azt is közölte, hogy az ország függetlenségének 1991-es kikiáltása óta ez az első szükségállapot,  és ebből is látszik, milyen komoly a helyzet. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok