Index Vakbarát Hírportál

Elpusztult egy kutya Hongkongban, amelyik karanténban volt

2020. március 18., szerda 09:51 | aznap frissítve

UPDATE: Cikkünket frissítettük az eredeti verzióhoz képest azokkal a részletekkel, hogy a tudomány mai állása szerint a háziállatokat nem fertőzheti meg a koronavírus.

Két nappal azután, hogy kikerült a karanténból, meghalt egy kutya Hongkongban, akinek koronavírusos volt a gazdája. A South China Morning Post-ra hivatkozik a Bloomberg, amely szerint a 17 éves pomerániai kutya hétfőn pusztult el, jelentette a helyi mezőgazdasági, halászati és védelmi hivatal a kutya gazdájára hivatkozva.

Az nem ismert, hogy valójában mi okozta az igencsak idős eb vesztét,

a kutya gazdája ugyanis, aki maga is nemrég épült fel a koronavírus okozta COVID-19 betegségből, nem engedte, hogy felboncolják.

ugyan A kutya orrában is kimutatták a vírust, de a tudomány jelen állása szerint ez nem jelenti azt, hogy a kutya koronavírusos, csupán annyit, hogy rajta vagy jelen esetben az orrában felületként megtapadhat a kórokozó.

A kutya szombaton került ki a karanténból, miután a betegség jeleit nem mutatta.

A CNN cikke szerint  nem is volt beteg az állat, nem fertőződött, egyszerűen csak megélt rajta a vírus, ahogy arra minden más felületen is képes. A kutyasimogatástól tehát ugyanannyi esély van elkapni a vírust, mint egy kilincs lenyomásakor.

A Magyar Állatorvosi Kamara közleménye szerint sem kell aggódnia az állattartóknak, nem fertőződnek a háziállatok. "A mai tudományos tények és ismeretek szerint a hazánkban általánosan háziállatként tartott állatfajok (beleértve természetesen a kutyákat és a macskákat is) nem terjesztik aktív módon az emberek járványos koronavírusos megbetegedését kiváltó kórokozót.

Az emberi megbetegedések nem a háziállatainktól származnak és fordítva, a mai ismeretek szerint ez az emberi megbetegedést kiváltó vírus nem betegíti meg a háziállatainkat.

A vizsgálati eredmények alapján kimondható, hogy a humán megbetegedések terjedésében az emberek egymás közötti közvetlen érintkezése és a cseppfertőzés (köhögés, tüsszögés) a legfőbb tényező" - fogalmaznak közleményükben.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok