Index Vakbarát Hírportál

Tizenegy magyart menekített ki a külképviselet egy panamai tribal fesztiválról

2020. március 18., szerda 10:19 | aznap frissítve

Tizenegy magyar állampolgárt menekített ki a külképviselet egy panamai zenei fesztiválról, a Tribal Gathering 2020-ról, amit a koronavírus-járvány miatt zártak le a helyi fegyveres erők – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára szerdán telefonon az MTI-nek.

A magyar csoportot az elmúlt napokban érte a karantén, ami azt jelenti, hogy azt a partszakaszt, ahol a rendezvény volt, a hatóságok lezárták.

A panamai konzuli iroda magyar diplomatái közbeavatkoztak, és sikeresen kimenekítették a magyarokat a karanténból.

A magyar csoportról a bogotái nagykövetség és a panamai konzulátus munkatársai gondoskodnak; biztonságban vannak, előbb-utóbb hazatérhetnek, ami még szervezést igényel – mondta Magyar Levente.

A keddi adatok szerint Panamában eddig 69 megbetegedést és 1 elhalálozást regisztráltak.

A szaktárca szerint Magyarország bogotái nagykövetsége március 15-én vasárnap hajnalban értesült arról, hogy az aznap véget érő Tribal Gathering 2020 panamai zenei fesztiválon, messze bármelyik várostól, a dzsungel és a Playa Chiquita tengerpart között, magyar állampolgárok tartózkodnak.

Március 16-án a panamai fegyveres erők (az országnak hivatalosan nincs hadserege) és a helyi rendőrség közös akcióban körbezárta a helyszínt, mert két Covid-19-gyanús résztvevőről szereztek tudomást.

A magyar külügy szerint 700 különféle állampolgárságú (például 70 német) fesztiválvendég maradt még a helyszínen, tehát úgy vélik, a konzuli szolgálat személyes jelenléte és hatékony fellépése kellett ahhoz, hogy egy fegyveres erők által szigorúan őrzött területről a magyar állampolgárokat kimentsék.

Erről a napról az egyik bulizó vicces képet rakott ki a Facebookra, amihez azt írta: szörnyű karanténban (szó szerint hajótöröttnek) lenni:

A Facebookon többen is bejelentkeztek az ott ragadtak közül, akik azt írják, jól vannak, csak haza akarnak jutni. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok