Index Vakbarát Hírportál

A magyar külügy kezdeményezte a komáromi határátkelő megnyitását

2020. március 19., csütörtök 11:38 | aznap frissítve

12 500 olyan román és külföldi állampolgár lépte át a határt a romániai Nagylaknál, akik a magyar hatóságok által kijelölt humanitárius folyósokon érhették el az éjjel Romániát - közölte csütörtökön az MTI-vel a román határrendészet azokról az autósokról tájékoztatva, akik az előző napokon a magyar határok lezárása miatt átmenetileg Ausztriában rekedtek. Szerdán arról számoltunk be, hogy szinte teljesen leállt a Magyarország felé jövő A4-es autópálya Ausztriában, volt olyan fuvaros, aki már 26 órája ott vesztegelt, és kifelé is 15-15 kilométeres sorok álltak.

A szerdai helyzethez képest csütörtökre a hegyeshalmi részen jobb lett a helyzet sokkal, Rajka és Pozsony közt pedig rosszabb.

Matei Filip Ionut, az aradi határrendészet szóvivője elmondta, hogy a 12 500 személy 4600 járművel érkezett, a határátlépésnél nem volt semmilyen incidens.

Csütörtök reggel még több száz román állampolgár várakozott a román-magyar határon a Romániába belépésre, a várakozási idő szerda délben 180 perc volt.

Szerda reggel 8 órától csütörtök reggel 6 óráig 125 személyt helyeztek karanténba Romániában, további 7300-at házi elkülönítésbe. Az első hazaérkező román vendégmunkások csoportjától számítva összesen 180 személyt helyeztek karanténba azokban a megyékben, ahova lakcímük szól, és mintegy 10 ezer személy került házi elkülönítésbe.

A hatósági közlés szerint az átlépők között voltak külföldi állampolgárok is, főleg moldovaiak és bolgárok, akik Románián átutazva akarnak hazatérni.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön az operatív törzs ülése előtt elmondta: bízik abban, hogy jól működött a határzár és a határőrizet, és bízik abban, hogy akiknek kellett, át is jutott a humanitárius folyosókon.

Szijjártó: Kezdeményezték a komáromi átkelő megnyitását 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön azt mondta az MTI-nek, hogy azt kérte osztrák partnerétől, hogy a Hegyeshalom-Nickelsdorf határátkelőhely osztrák oldalán időben kezdjék el a kamionok és a személyforgalom szétválasztását annak érdekében, hogy a Magyarországon csak éjszaka átengedett tranzitforgalomra várók ne blokkolják a kamionforgalmat. Erre ígéretet, sőt azt a választ kapták, hogy ezt a munkát Ausztria már megkezdte.

Azt is kérte osztrák kollégájától, hogy biztosítsák, az éjszakai tranzitforgalomra várók semmilyen módon ne blokkolják a hegyeshalmi átkelőnél napközben sem a kifelé, sem a befelé irányuló forgalmat, és erre is ígéretet tettek, azt mondták, hogy ennek megfelelő intézkedéseket már hoztak is.

Magyarország és Szlovákia vonatkozásában említette, hogy kétoldalú tárgyalásokat folytatnak a határátlépési szabályokról, mivel a határmenti közösségek rendkívül szoros kapcsolatban állnak egymással. Sikerült megállapodást kötni: a magyar és a szlovák állampolgárok határátlépését szabályozták.

Szijjártó szerint azért, hogy a kamionforgalmat illetően is kevesebb legyen a várakozási idő, a korábban kijelölt két határátkelő helyett három helyen - Rajkánál, Parassapusztánál és Tornyosnémetinél - is átléphetnek a kamionok.

Csütörtökön a belügyminiszterrel és a komáromi polgármesterrel folytatott konzultációt követően kezdeményezték Szlovákiánál a komáromi határátkelőhely újranyitását a magyar és a szlovák állampolgárok átlépésének segítésére.

Gulyás: a kormány garantálja a folyosót

Amíg a román kormány garantálja, hogy fogadja a nyugat felől érkező román és bolgár állampolgárokat, addig Magyarország biztosítja nekik a humanitárius folyosót - közölte

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

A hegyeshalmi határátkelőhelyen 21 és reggel 5 óra között biztosítják a román és bolgár vendégmunkásoknak, hogy konvojban hazatérhessenek - mondta. Nem kizárt, hogy rendkívüli helyzetben napközben is megnyitják a humanitárius korridort.

Azt mondta, sárga matricát ragasztanak azokra az autókra, amiket csak tranzitra engedtek be az országba, és ezzel a matricával nem hajthatnak le az autópályákról.

Szerbiában is gond a sok hazatérő

Szerbiában jelenleg a külföldről hazatérők nagy száma jelenti a legnagyobb gondot a koronavírus-járvány elleni küzdelemben - jelentette az MTI.  Vasárnap óta 65 ezer vendégmunkás, valamint külföldön tanuló vagy üdülő állampolgár tért vissza az országba, jelentős fennakadást okozva a határokon, de veszélyeztetve az országban élőket is.

Ezek az emberek annak ellenére indultak útnak, hogy a kormány és a köztársasági elnök kifejezetten kérte, ne tegyék. A hazatérők mindegyike - attól függően, honnan érkezik - 14-28 napos házi karanténra kényszerül.

Rovatok