Index Vakbarát Hírportál

Blokád alá vonták Ecuador legnagyobb városában a reptéri futópályát

2020. március 19., csütörtök 15:58

Nem tudott leszállni két európai utasszállító szerdán az ecuadori Guayaquilban, mert a José Joaquín de Olmedo repülőtér futópályáját blokád alá vonták, számolt be több ecuadori lap is az új koronavírus okozta világjárvány egyik igazán zűrös incidenséről. Ecuador legnépesebb városának repülőterén a KLM és az Iberia gépei landoltak volna, akik korábban engedélyt kaptak az ország légterébe való belépéshez.

A két repülőgép feladata az Ecuadorban ragadt holland és spanyol állampolgárok hazamenekítése lett volna, de a blokád miatt végül nem tudtak az eredetileg kijelölt reptéren leszállni. A futópályára ugyanis helyi idő szerint szerda délután 14:40-kor a helyi rendőrség és a közlekedési hatóság furgonjai és pickupjai gurultak be, ezzel lehetetlenné téve a landolást. Az akcióról az Aviacion Guayaquil közölt videót:

egy helyi pilóta pedig helikopterről felvételt is készített a futópályát elbarikádozó járművekről:

A reptéri blokád elrendeléséért Cynthia Viteri, Guayaquil polgármestere vállalta a felelősséget, írja az El Universo. A blokád egy órával azelőtt történt egyébként, hogy a járvány miatt elrendelt kijárási tilalmat kiterjesztették Guayas tartományra is. A 2,3 milliós Santiago de Guayaquil nemcsak Ecuador legnépesebb városa, de fő tengeri kikötője, közlekedési, kereskedelmi központja, ahol rengeteg külföldi ragadt a COVID-19 járvány miatt. A KLM Amszterdamból érkezett Boeing 777-esével valamint az Iberia Madridból indult Airbus A340-es gépével összesen 6-700 fő hagyhatta volna el az országot késlekedés nélkül.

A két gép belépését az ecuadori kormány hagyta jóvá humanitárius akció keretében, Cynthia Viteri azonban a reptér üzemeltetőjének legnagyobb meglepetésére közbelépett, és a futópálya blokkolására adott utasítást. A polgármester azzal indokolta döntését, hogy tudomására jutott, hogy az üresen érkező gépek két napig maradtak volna a reptéren, és úgy ítélte meg, a velük érkezett személyzet városban maradása járványügyi kockázattal járt volna. Cynthia Viteri bejelentette azt is, hogy vállalja tette jogi következményeit, de mint annak a városnak a polgármestere, ahol a legmagasabb a fertőzöttek száma, lépnie kellett, írja az El Telegrafo. A közlekedési miniszter az incidens után azt közölte, hogy a reptér lezárásának meglesznek a következményei:

Cynthia Viteri a kormányt is hibáztatta, hogy kétszáz európait csak azért gyűjtöttek össze kifogásolható módon Guayaquiban, hogy a KLM gépe hazavihesse őket, számolt be róla a Primicias. A KLM gépe végül este 7-kor tudott csak leszállni Quito-ban, ahonnan egyes hírek szerint üresen, más források szerint 100-200 utassal fedélzetén fordult vissza Amszterdamba. Az Iberia gépének megváltozott útvonaláról nincs friss információ.

Rovatok