Index Vakbarát Hírportál

Több tucat orvos és nővér mondott fel Bulgáriában a koronavírus miatt

2020. március 19., csütörtök 09:04

Orvosok és nővérek tucatjai nyújtották be felmondásukat két bulgáriai kórházban, miután közölték velük, hogy Covid-19-cel fertőzött betegeket kell majd ellátniuk. A szakemberek a védőfelszerelések hiánya miatt döntöttek a felmondás mellett néhány nappal azután, hogy Bulgáriában is veszélyhelyzetet hirdettek ki a vírus terjedése miatt. 

Dr. Kamelija Bacsovszka, az egyik szófiai kórház orvosa az Al Jazeerának azt mondta, hogy 84 kollégájával együtt nyújtották be felmondólevelüket. 

A kórházaknak nincs elég védőfelszerelésük, és nemcsak a mi kórházunkban nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiség. Ezért aztán szinte minden orvos Bulgáriában ki van téve a koronavírus-fertőzöttség veszélyének, ami különösen veszélyes az olyan idős orvosok esetében, mint amilyenek mi is vagyunk

– nyilatkozta a lapnak, hozzátéve, nem adottak a közegészségügyi feltételek ahhoz, hogy megfékezzék a fertőzést. A bolgár orvosok és nővérek nagy része ráadásul idős már, nyugdíjazáshoz közeli korban vannak. A St. Sophia Kórházban múlt héten szintén benyújtotta a felmondását legalább hat egészségügyi dolgozó, hasonló okokból. Dr. Angel Kuncsev, a bolgár egészségügyi minisztérium főfelügyelője ezzel szemben azt állítja: minden szükséges iránymutatást megkaptak az ott dolgozók, és a felszerelések is rendelkezésre állnak. A lapnak adott telefonos interjújában cáfolta, hogy a kormány túl későn kezdett volna el intézkedni a vírus terjedése ellen, és hozzátette, nincs tudomása arról, hogy más kórházakban történtek volna felmondások.

Bulgáriában idáig 94 fertőzöttet diagnosztizáltak, hárman pedig életüket vesztették.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok