Index Vakbarát Hírportál

A brit miniszterelnök biztos benne, hogy három hónap alatt fordulat jön a járvány elleni harcban

2020. március 19., csütörtök 20:14

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a következő tizenkét hétben bizonyosra vehető a fordulat az új típusú koronavírus okozta nagy-britanniai járvány elleni harcban. Johnson a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban tartott csütörtök esti sajtóértekezletén kijelentette: meggyőződése, hogy a meghirdetett intézkedésekkel „kiadjuk az útját ennek a vírusnak” – idézi a brit miniszterelnököt az MTI.

Johnson ugyanakkor elmondta, hogy egyelőre semmiféle módon nem tervezik a londoni tömegközlekedés leállítását – igaz, több metróállomást már lezártak –, bár elmondása szerint vannak arra utaló jelek, hogy London egyes térségeiben az emberek nem tartják magukat megfelelő módon az egészségvédelmi útmutatásokhoz, és emiatt szükségessé válhat további intézkedések meghozatala, ezeket azonban nem részletezte.

Sokak szerint egyébként már így is elkéstek a britek, de a jelek szerint tovább várnak a drasztikusabb intézkedésekkel. Nagy-Britanniában továbbra sem rendeltek el olyan szigorú korlátozó intézkedéseket, mint számos más európai országban, és sem az országon belüli, sem a külföldi utazásokat nem korlátozzák, de az iskolákat péntektől bezárják – egyedül az élelmiszerboltokban dolgozók gyermekeinek biztosítanak felügyeletet az iskolákban.

London polgármestere, Sadiq Khan ugyanakkor azt hangsúlyozta csütörtökön, hogy szükséges lehet a jövőben a bárok, kocsmák, éttermek nyitva tartásának korlátozása, hogy csökkentsék a lehetőséget a tömeges találkozók létrejöttére.

Eközben a fertőzöttek száma 3269-re, a halálozásoké pedig 144-re nőtt az Egyesült Királyságban, ahol szerda óta 643 új esetet és 40 halálos áldozatot rögzítettek a hatóságok.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok