Index Vakbarát Hírportál

Több hétnyi küzdelem után túl van a nehezén az olaszországi "1-es beteg"

2020. március 19., csütörtök 14:50 | aznap frissítve

Több hétig tartó élet-halál harc után március 10-én elhagyhatta az intenzív osztályt az a 38 éves férfi, akit Olaszországban az első fertőzöttnek tartanak. Az 1-es beteg (és nem a zéró páciens) az eszméletlen állapotban töltött hosszú hetek után végre képes gépi segítség nélkül is lélegezni, állapota folyamatosan javul. Várandós felesége már korábban elhagyhatta a kórházat, a magzat nem károsodott. 

A Mattia keresztnevű férfi az észak-olaszországi Codognóban lakik, és az Unilevernél dolgozott kutatóként a szomszédos Casalpusterlengóban, Lodi megyében. Február 16-án lázasodott be, egyre rosszabbul érezte magát. Február 18-án este bement a codognói kórházba, ahol vírusos tüdőgyulladást állapítottak meg nála. Mivel akkor még csak indirekt kapcsolatot sem említett Kínával, és várandós feleségének sem volt semmi tünete, „zöld kódot” kapott, hazamehetett.

Február 19-én ismét jelentkezett a sürgősségin. Mivel egy 38 éves, 190 centi magas, rendszeresen sportoló, február elején még egy félmaratont lefutó, amatőr focistáról volt szó, senki nem gyanakodott arra, hogy a betegségét koronavírus is okozhatta. A férfi állapota folyamatosan romlott. A tüdőgyulladás nem reagált a kezelésre, ezért intenzív osztályra került. 18 napig nem volt eszméleténél.

Ezután fejtették csak vissza a férfi feleségének segítségével, hogy Mattia január 25-én Codognóban, február elején pedig Milánóban vacsorázott együtt egy barátjával, aki a Mae nevű cégnél dolgozik. A Maenek komoly kínai kapcsolatai vannak, a barát  minden évben hónapokat tölt Kínában.  

De a vírus máshonnan is érkezhetett, és lehet, hogy valójában nem is Mattia az "1-es beteg".  Korábban mi is írtunk arról, hogy egy milánói kutatócsoport szerint a vírus nem közvetlenül Kínából, hanem Németországból érkezhetett OlaszországbaMassimo Galli, a milánói Sacco kórház fertőző osztályának és a Milánói Egyetem kutatócsoportjának vezetője azt mondta: a vírus családfájának gyökeréhez legközelebbi génszekvencia, amely valószínűleg megelőzi a többit, olyan embertől származik, aki Münchenben, minden bizonnyal január 19. és 22. között fertőződhetett meg. 

Az európai fertőzések egyik gócpontja valóban Bajorországban volt. A München melletti Stockdorfban működik a hűtési-fűtési rendszerekkel foglalkozó Webasto cég központja. A kínai kapcsolatokkal is rendelkező autóipari beszállító vállalat január 21-én továbbképzést tartott. A képzésen részt vett egy sanghaji nő is, aki a németországi útja előtt meglátogatta szüleit a járvány gócpontjában, Vuhan térségében.

A nő a továbbképzés idején tünetmentes volt. Nála hazatérése után, január 26-án mutatták ki a vírust. A kínai nő közel tíz embert fertőzött meg a München melletti képzésen.

Webastónak Olaszországban is van két leányvállalata: az egyik Torinóban, a másik Bolognában. A két cég összesen 550 embert foglalkoztat. Massimo Galli professzor szerint a vírus a Webasto cégnél tartott képzésről kerülhetett be nagyon hamar Észak-Olaszországba. Torino és Bologna olyan régióban fekszik, amelyek határosak a fertőzéssel leginkább sújtott Lombardia megyével.

Mindez azt is jelenti, hogy már január utolsó hetében elkezdhetett terjedni a fertőzés Olaszországban, azaz több hét telt el, míg Mattia szervezetében február 20-án először kimutatták a kórokozót.  

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok