Index Vakbarát Hírportál

A világ legnagyobb kórházhajóját küldik New York megsegítésére

2020. március 19., csütörtök 19:47 | aznap frissítve

New York mellé vezénylik a világ legnagyobb kórházhajóját, a USNS Comfortot, hogy besegítsen a koronavírus elleni amerikai küzdelembe, jelentette be New York állam kormányzója, Andrew Cuomo még szerdán. A 70 ezer tonnás hajón 1000 ágy van, és 12 műtővel rendelkezik, ezekkel igyekszik majd tehermentesíteni a New York-i egészségügyi ellátást. A Comfort valószínűleg Manhattan nyugati partján dokkol majd, ahol általában az óceánjárók szoktak várakozni.

USNI News híre szerint a hajón nem a koronavírusos betegeket kezelnék majd, hanem pont a nem fertőzött betegellátás egy részét delegálnák ide, hogy a városi kórházak terheit enyhítsék.

Csütörtöki adatok szerint New York államban több mint 4500 fertőzöttről tudnak, ebből csak New York városban van nagyjából 2500, vagyis az 1000 kórházi ágy ideig-óráig lesz csak segítség az állam számára, de a semminél így is több. A CBS New York szerint rövidesen legalább 55 ezer, de akár 110 ezer kórházi ágyra is szükség lehet a koronavírus miatt az államban.

A Comfort mintájára a Pentagon a legtöbb kórházhajót az amerikai partok mellé vezényli a járvány miatti segítségnyújtás céljából.

Az Egyesült Államokban (a helyi idő szerint csütörtök délutáni közlés szerint) 11 355 fertőzött és 171 halott van, előbbi szám több mint 2000-rel több a szerdai adatoknál.

(Borítókép: Morgan K. NALL / US NAVY / AFP) 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok