Index Vakbarát Hírportál

Egymillió védőmaszkot hozatott a szlovák kormány Kínából

2020. március 19., csütörtök 10:58

Szerbiában jelenleg a külföldről hazatérők nagy száma jelenti a legnagyobb gondot a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, jelentette ki szerda este Ana Brnabic miniszterelnök.

Mint mondta, vasárnap óta 65 ezer vendégmunkás, valamint külföldön tanuló vagy üdülő állampolgár tért vissza az országba, jelentős fennakadást okozva a határokon, de veszélyeztetve az országban élőket is. Kiemelte: ezek az emberek annak ellenére indultak útnak, hogy a kormány és a köztársasági elnök kifejezetten kérte, ne tegyék.

A hazatérők mindegyike – attól függően, honnan érkezik – 14-28 napos házi karanténra kényszerül. Ana Brnabic azt is bejelentette, hogy a karantén szabályait megszegők súlyos büntetésekre számíthatnak. Azok, akik igazoltan megfertőznek másokat, 1-8 év börtönre ítélhetők, de akár 2-12 év szabadságvesztést is kaphatnak, ha a fertőzött meghal.

Szerbiában csütörtökre 97-re nőtt a fertőzöttek száma. Az elővigyázatossági intézkedések részeként lezárták a belgrádi Nikola Tesla nemzetközi repülőteret, az államfő és a kormányfő pedig a határok teljes lezárását fontolgatja, ami azt jelenti, hogy határozatlan ideig a szerbiai állampolgárok sem léphetnének be az országba, írja az MTI.

Eközben Albániában napi 18 órányi általános kijárási tilalmat vezettek be csütörtöktől, fékeződjön a koronavírus-járvány terjedése. A rendelkezés szerint a lakosság naponta csak reggel hat és délelőtt tíz, valamint délután négy és hat óra között közlekedhet gyalogosan. A két idősávot a munkába járáshoz és bevásárláshoz igazították a hatóságok. A gépjármű-közlekedést már hétfőn korlátozták Albániában. Éjfél és reggel nyolc óra között tilos az áruszállítás, az alapvető közszükségleti cikkek fuvarozását kivéve. Albániában csütörtökig 64 emberről bizonyosodott be, hogy koronavírussal fertőzött, közülük ketten belehaltak a betegségbe.

12 ezer ember hajtott át a humanitárius folyosón Romániába 

Mintegy 12 500 olyan román és külföldi állampolgár lépte át a határt a romániai Nagylaknál, akik a magyar hatóságok által kijelölt humanitárius folyósokon érhették el az éjjel Romániát - közölte csütörtökön a román határrendészet, azokról az autósokról tájékoztatva, akik előzőleg a magyar határok lezárása miatt átmenetileg Ausztriában rekedtek.

Matei Filip Ionut, az aradi határrendészet szóvivője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy a 12 500 személy 4600 járművel érkezett, a határátlépésnél nem volt semmilyen incidens. Csütörtök reggel még több száz román állampolgár várakozott a román-magyar határon a Romániába belépésre, a várakozási idő jelenleg mintegy 180 perc.

A román kormány átvállalta a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak segélyezését

Romániában a kormány átvállalta a koronavírus-válság miatt bajba jutott munkáltatóktól a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak segélyezését. Az erről szóló, szerda éjjel elfogadott sürgősségi rendeletről csütörtökön számolt be Ludovic Orban miniszterelnök, írja az MTI.

A román munka törvénykönyve szerint a munkaszerződés felbontása nélkül ideiglenesen kényszerszabadságra küldött alkalmazottaknak havi bruttó bérük legalább 75 százalékát kell fizetnie a munkáltatónak. Ezt a költséget mostantól a munkaügyi minisztérium a munkanélküli segélyalapból fedezi, amennyiben az érintett munkáltatók a kormányzati tiltások miatt szüntették be tevékenységüket (mint a vendéglátóhelyek és rendezvényszervezők), vagy arról nyilatkoznak, hogy forgalmuk legalább 25 százalékkal esett vissza a koronavírus-járvány miatt.

Megérkeztek a védőfelszerelések Szlovákiába

Egymillió védőmaszkkal és százezer gyorsteszttel a fedélzetén megérkezett Pozsonyba Kínából a szlovák kormánygép, írja a Paraméter.sk. A gépet Peter Pellegrini leköszönő kormányfő és Denisa Saková belügyminiszter várta a pozsonyi M. R. Štefánik repülőtéren. A sajtótájékoztatón Pellegrini elmondta, hálásak a kínaiaknak, többek között azért is, mert a gyorsteszteket ingyen adták. Törökországból is várnak még egy gépet csütörtökön, illetve pénteken, ami további orvosi segédeszközöket szállít majd. A lap azt írja, szerdán 8 új esettel 105-re nőtt a fertőzöttek száma az országban, csütörtökön pedig újabb tesztek mutattak ki pozitív eredményt. A határátkelés egyébként kora délután zavartalanul működik Párkány és Esztergom között, erről az ujszo.com számolt be. A személyforgalom és a furgonok is áthaladhatnak, amennyiben hivatalos iratokkal tudják igazolni, hogy „életvitelszerűen a túloldalon laknak vagy napi szinten ott dolgoznak, és mindez csak a 30 kilométeres körzetre vonatkozik, mindkét oldalon.” Délelőtt még voltak fennakadások a furgonok esetében, ám 3,5 tonna súlyig már ezekkel sincs gond, erősítette meg a lapnak Eugen Szabó, Párkány polgármestere.

Időközben csütörtökön újabb 19 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést Szlovákiában, ahol már 123-ra emelkedett betegek száma – jelentette be Peter Pellegrini, szlovák kormányfő csütörtökön. Az MTI cikke szerint Szlovákiában összesen közel 2500 személyt teszteltek már a vírus jelenlétére, a fertőzöttek közül 35-öt kezelnek kórházban.

Ukrajnában nem nyomtatnak több országos lapot

Ukrajnában a járványügyi helyzetre való tekintettel felfüggesztették az országos lapok és magazinok nyomtatását. Az országos óvintézkedések nyomán bezártak a nyomtatott sajtót árusító kioszkok, és a lapok kiszállításával foglalkozó vállalatok is felfüggesztették tevékenységüket. A Sztrana című lap csütörtökön közölte: a karantén idejére, április 3-ig nem jelennek meg nyomtatott formában a többi között a KP na Ukraine, a Vesztyi, a Fakti, a Novoje Vremja, a Korreszpondent és a Futbol című lapok.

Mindemellett a Holosz Ukraini parlamenti lap, amely a jogszabályok szövegét is közli, továbbra is meg fog jelenni nyomtatott formában, ahogy számos helyi – többnyire előfizetés alapján járó – újság is. Az ukrán posta zavartalanul végzi tevékenységét, így a levelek kézbesítését is.

(Borítókép: Rendőrök járőröznek Belgrád belvárosában 2020. március 18-án.  Fotó: Andrej Isakovic / AFP)

Rovatok