Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó: Minden külföldön rekedt magyart szeretnénk hazahozni

2020. március 19., csütörtök 13:08

Jelenleg 4500 olyan magyar állampolgár tartózkodik külföldön, aki regisztrált konzuli védelemre, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Szijjártó szerint a külföldön tartózkodó magyarok valós száma ennél nagyobb lehet, épp ezért, minden külföldön tartózkodót arra kért, hogy regisztráljon konzuli védelemre a hozzá legközelebb eső konzulátuson. A rendkívüli helyzet miatt minden magyar képviseleten 24 órás szolgála van, hangsúlyozta a miniszter, aki együttműködést kért a külföldön tartózkodó magyar állampolgároktól.

Mindenkit szeretnénk hazahozni, de bizonyos hazatérések biztosan nem lesznek egyszerűek

– mondta Szijjártó arra hivatkozva, hogy a világszerte folyamatosan szigorodó légiforgalmi korlátozások megnehezíthetik, hogy a magyar állampolgárok hazajussanak. Ehhez azt is hozzátette, hogy ha valahonnan a hazarepülés már nem megoldható, akkor igyekeznek más megoldást is keresni. 

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, hogy a kormánykülöngépet küld Marokkóba, hogy az ottani határ- és légtérzár előtt hazamenekítse a kint rekedt magyarokat. Az Indexnél az elmúlt napokban több olyan olvasó is jelentkezett, akik a Kanári-szigeteken rekedtek, onnan szeretnének hazajutni, és ebben várják a kormány segítségét.

Jelenleg 112 magyar állampolgár van külföldi karanténban, közülük 4 fő tesztje lett pozitív eddig – ismertette Szijjártó a legfrissebb adatokat.

A miniszter a koronavírus kapcsán arról is beszélt, hogy egy magyar vállalat összesen nyolctonnányi szájmaszkalapanyagot rendelt Törökországból,  Ankarában pedig már meg is erősítették, hogy erre a nyolctonnányi textil alapanyagra megadják a szállítási engedélyt.

Rovatok