Index Vakbarát Hírportál

Elhúzódó járványra, több hullámra és hiányokra is felkészült az Egyesült Államok

2020. március 19., csütörtök 12:32

A CNN birtokába jutott a koronavírusról és a világjárványról szóló 100 oldalas szövetségi tanulmány, amely a lehetséges forgatókönyveket próbálja felvázolni. 

Eszerint a Trump-adminisztráció arra az eshetőségre is felkészült, hogy a világjárvány elhúzódik, és akár 18 hónapig is tarthat, és több hulláma is lehet. 

A kormányhivatalnokok megjegyezték, hogy nehéz megjósolni, hogyan terjed az új koronavírus, és mennyi ideig okozhat gondot, milyen súlyos lehet a járvány. A jelentésnek pénteki a keltezése, és jól látszik belőle, hogy mi is történik valójában a színfalak mögött az amerikai kormányban. 

A dokumentum olyan vészhelyzeti terveket tartalmaz, aminél fontos szempont, hogy egy esetlegesen elhúzódó járványra is fel tudnak készülni a hatóságok. 

Többek között arra, hogy a járvány elhúzódása esetén a hiány léphet fel az ellátási láncban, akadozik majd a szállítás, és a kormányzati, a magánszektorban és a lakosságnál is hiány jelentkezhet. 

A kormányzat azzal is számol, hogy hiány lesz orvosi berendezésekből védőfelszerelésekből, az pedig többször is előkerül, hogy az orvosi eszközök és védőfelszerelések elengedhetetlenek, ha a vészforgatókönyvhöz tartani akarják magukat, ezek nélkül, újabb tervekre van szükség. Egy esetleges hiány befolyásolhatja az egészségügyi, különösen a sürgősségi ellátást, és a személyzet kritikus hiányához vezethet. 

A forgatókönyv szerint addig, amíg egy oltóanyagot sem engedélyeztek, úgy kell tekinteni az oltásra, mint egy nagyon távoli megoldás, ami csak a jóval hosszabb távú stratégia része lehet. 

Rovatok