Index Vakbarát Hírportál

Újabb 600 fertőzöttet diagnosztizáltak az Egyesült Államokban

2020. március 20., péntek 11:14

Miközben a péntek délelőtt közzétett adatok szerint újabb 577 amerikairól derült ki, hogy koronavírus-fertőzött és 10-en meg is haltak a megbetegedésben péntekre, addig úgy tűnik, védőfelszerelésből az Egyesült Államokban sincsen elég: legalábbis ezt jelzi, hogy New York polgármestere szerint a város két-három héten belül kifogyhat az orvosi eszközökből, ezért körülbelül 3 millió N95-ös maszkra és úgy 50 millió sebészmaszkra volna szükségük. 

Kalifornia államban, mely az egyik legfertőzöttebb állam Amerikában, péntek éjféltől senki sem hagyhatja el az otthonát: ez az első olyan állam, ahol ilyen szigorú intézkedéseket vezetnek be a vírus megfékezése érdekében. Kalifornia kormányzója sajtókonferencián közölte, hogy legalább 19-20 ezer megbetegedésre lehet számítani. Elemzők szerint azonban ennél akár még jóval többen is megfertőződhetnek, hiszen egyedül Los Angelesben mintegy 60 ezer hajléktalan él az utcán. A szabályozás értelmében az állam területén csakis az élelmiszerboltok, a patikák, a benzinkutak és a bankok maradhatnak nyitva, igaz, korlátozott idősávban. Emellett tovább dolgoznak a rendőrök és a kormányzati feladatokat ellátó hivatalok. 

New York állam kormányzója, Andew Cuomo március 20-án a Twitteren közölte, hogy helyi idő szerint szombaton este nyolc órától New York, Connecticut, New Jersey és Pennsylvania államban bezárnak a borbélyok, a fodrászatok, a tetoválószalonok, és a manikűrösök, valamint az ágazat hasonló szolgáltatói.

Az országban egyébként már mind az ötven államban megjelent a fertőzés, és egyre ütemesebben terjed. A helyzet pedig valószínűleg nem is javul egy ideig, hiszen azt látni, hogy Floridában a gyülekezési tiltás ellenére továbbra is tömöttek a tengerpartok. Az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) által frissen nyilvánosságra hozott adatok szerint a koronavírus miatt kórházba kerülő betegek 40 százaléka, tehát jelentős része a 20 és 54 év közötti korosztályból kerül ki. Rájuk nézve ugyan többnyire nem halálos a vírus, ám mégis ágyakat és ellátókapacitást foglalnak a jóval veszélyeztetettebb idősebb korosztály elől.

A koronavírus miatti gazdasági károk már most jelentősek az egész világban, és a kormányok lehetőségeikhez képest igyekeznek ezt mérsékelni. Az amerikai republikánusok csütörtök este például beterjesztették a szenátusban a mintegy 1000 milliárd dolláros gazdaságélénkítő tervet. Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakcióvezetője arra kérte politikustársait, hogy minél előbb szavazzanak a tervezetről, mert a hivatalos adatok szerint egyetlen hét alatt 70 ezer ember veszítette el a munkáját az Egyesült Államokban a járvány miatt.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok