Index Vakbarát Hírportál

Marokkóban lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be

2020. március 20., péntek 05:51

Rendkívüli közegészségügyi helyzetet hirdetnek az új koronavírus-járvány megfékezése érdekében a marokkói hatóságok - jelentette be a rabati belügyminisztérium csütörtök este, írja az MTI.

A rendkívüli intézkedés helyi idő szerint péntek este lép életbe. Lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be, a polgárok kizárólag élelmiszer- vagy gyógyszervásárlás céljából hagyhatják el otthonaikat, és csak a hatóságok engedélyével kereshetik fel a munkahelyeiket, a nyilvános terek látogatását pedig teljesen betiltották.

Bezárt minden mecset, iskola, kávézó és étterem, betiltották a sport- és kulturális rendezvényeket, továbbá töröltek minden nemzetközi repülőjáratot. Hangosbemondóval ellátott gépkocsikkal pásztázzák a marokkói városokat, arra kérik a polgárokat, hogy ne tegyék ki a lábukat otthonról. A tömegközlekedési eszközöket és a piacokat fertőtlenítik.

Az észak-afrikai országban 63 fertőzött van, és ketten haltak bele a kórba. A betegek zöme külföldről érkezett, és terjesztette el a Covid-19-et.

A marokkói rendőrség legalább tucatnyi embert vett őrizetbe a koronavírussal kapcsolatos hamis hírek terjesztése miatt, köztük egy nőt, aki a YouTube videómegosztón azt állította, hogy nem létezik koronavírus okozta betegség. Kényszerintézkedést alkalmaztak azokkal szemben is, akik bírálták a gyülekezés korlátozására vonatkozó hatósági rendeleteket, és az utasítások figyelmen kívül hagyására szólítottak fel.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok