Index Vakbarát Hírportál

Meghalt egy koronavírusos ausztrál férfi Izlandon

2020. március 20., péntek 12:42 | aznap frissítve

Izlandon meghalt egy koronavírussal fertőzött ausztrál férfi, de a halálának oka egyelőre bizonytalan, írja a RÚV, az izlandi országos közszolgálati rádió- és televízió-vállalat honlapja. A 36 éves férfit Husavikban, egy kis észak-izlandi város kórházában kezelték csütörtök óta, miközben szintén vírusfertőzött felesége házi karanténban volt. A férfinak súlyos tünetei voltak, nagyon gyorsan romlott az állapota, és végül rövid időn belül elhunyt.

A kezelőorvosok szerint a férfi tünetei jelentősen eltértek az új koronavírus okozta betegség tüneteitől, így további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan mi okozta a halálát, van-e és ha igen, akkor milyen összefüggés a fertőzöttsége és a gyors lefolyású, halálal végződő betegség között. Thorolfur Gudnason vezető epidemiológus szerint egyelőre úgy néz ki, hogy a férfi halálát nem a koronavírus okozta. Ezzel szemben a Morgunbladid lapnak nyilatkozó Alma Möller (Izland tisztifőorvosa) szerint az ausztrál férfi tüdőgyulladásban szenvedett, ami a koronavírusos halálesetek túlnyomó többségért felelő betegség.

A férfit kezelő kórházi személyzet tagjait karanténba helyezték, és a kórházban soron kívüli fertőtlenítést rendeltek el. Az izlandi hatóságok megkezdték az összes kontakt felkutatását, akikkel az ausztrál férfi az elmúlt időszakban személyes kapcsolatba lépett.

Az ausztrál férfi halála az első haláleset Izlandon a járvány kitörése óta, és egyben az első ausztrál haléleset, ami Ausztrália határain kívül történt, írja a The Guardian.

Izlandon jelenleg négyezren vannak karanténban a COVID-19 járvány miatt, miközben 330-an igazoltan fertőzöttek. Heten vannak kórházban, az izlandi hatóságok kilenc gyógyultat tartanak számon.

Ami a térséget, azaz a skandináv országokat illeti, a WOM összesített adatai szerint Norvégiában a legrosszabb a helyzet továbbra is: csütörtök óta 45-tel 1835-re nőtt az igazolt fertőzéses esetek száma, és eddig 7-en haltak meg. Svédországban 17-tel 1456-ra nőtt az igazolt fertőzéses esetek száma, a halálos áldozatok száma 11. Dániában 1226 az esetszám (csütörtök óta 75-tel emelkedett!), és csütörtök óta 3-mal többen, 9-en haltak meg. Finnországban 430 fertőzöttet tartanak számon, számuk 30-cal nőtt tegnap óta.

Finnország keveset tesztel

Mika Salminen, Finnország nemzeti egészségügyi hatóságának vezetője megkérdőjelezte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását, ami szerint a COVID-19 járvány megfékezésének egyik legfontosabb eszköze a minél szélesebb körű tesztelés. Finnországban ezen a héten gyakorlatilag megszűntek a vírustesztek, és csak a legveszélyeztettebbek és az egészségügyi dolgozók esetében szűrnek koronavírusra. Mika Salminen szerint a szűkös erőforrások értelmetlen pazarlása lenne, ha az enyhébb tüneteket mutató emberekre is kiterjesztenék a tesztelést, írja a Reuters.

A finn fertőzöttségi adatok látványosan visszaestek a múlt hét óta, amikor beveztték a tesztekre vonatkozó korlátozást. Csütörtökig nagyjából háromezer főt teszteltek és 400 körül van a bizonyítottan fertőzöttek száma. Az egészségügyi hatóság becslései szerint ennél 20-30-szor többen lehetnek, akik ténylegesen fertőzöttek. Finnországban napi 1500 teszt elvégzésére lenne lehetőség, de a hatóság szándékosan a legszükségesebbnek tartott szintre korlátozza a szűrési kapacitást. "Aki otthon ki tudja heverni a betegséget, annak semmi szüksége a tesztelésre" - mondta Mika Salminen.

Betiltják a nyaralóba vonulást Norvégiában

Norvégiában, ahol a skandináv országok közül a legsúlyosabb a járvány, a kormány csütörtökön betiltotta a vidékre utazást, a városok elhagyását, írja a Reuters. Ez a járványügyi intézkedés rengeteg norvég lakost érint, az országban ugyanis rengetegen tartanak fenn kisebb-nagyobb vidéki nyaralót, nagyvárosokon kívül, gyéren lakott területeken, afféle hegyi, erdei kunyhót, ahol az év egy jelentős részét töltik. A mostani korlátozás célja, hogy ezen alacsony egészségügyi ellátottságú területeken megakadályozzák a koronavírus terjedését, mivel a vidéki kórházak nem lennének képesek ellátni a hirtelen megjelenő koronavírusos betegeket.

"Nincs kivétel" – közölte Bent Hoie, norvég egészségügyi miniszter a rendelet kihirdetésekor. "Ez a kis vidéki közösségek érdekeinek szem előtt tartása, amiknek nincs kapacitásuk a saját állandó lakosaikon túl több beteg ellátására." Az új szabályt megszegők 15 ezer norvég korona (434 ezer forint) bírságot vagy tíz nap börtönt kockáztatnak.

(Borítókép: oslói utcakép március 13-án. Fotó: Hakon Mosvold Larsen/NTB Scanpix/Reuters)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok