Index Vakbarát Hírportál

Több mint 2600 ember úgy hagyott el egy hajót, hogy nem tudtak a fertőzöttekről

2020. március 20., péntek 10:35

Egy Ausztrália és Új-Zéland között közlekedő hajó, a Ruby Princess fedélzetét csütörtökön 2647 ember úgy hagyta el Syndeyben, hogy nem volt tudomásuk róla: a hajó három utasa és a legénység egyik tagja megfertőződött koronavírussal - írja a CNN.

Az ausztrál hatóságok éppen ezért most az összes u tast megpróbálják utolérni e-mailben és sms-ben, figyelmeztetve őket arra, hogy mindenképpen maradjanak házi karanténban 14 napig. Igaz, erre már akkor megkérték őket, amikor elhagyták a hajót, csakhogy akkor az utasok még nem tudtak a fertőzöttekről, így nem biztos, hogy mindenki komolyan vette a felszólítást.

A nagyjából ezer fős legénység a hajón maradt, ahogy a fertőzött munkatárs is, de ő el van különítve a többiektől.  

Sydney környékén 307 igazolt fertőzés van, és eddig öt ember halálát okozta a vírus. Sydneyben is bezárt több intézmény, a rendezvényeket lemondták, az edzőtermek is bezártak.

Ausztrália elszigeteli az ország őslakosait a külvilágtól az általuk lakott területeken. Egészségügyi szakemberek létfontosságúnak tartják annak megakadályozását, hogy az új koronavírus megfertőzze ezeket a közösségeket, mert körükben nagy a krónikus betegek aránya, tagjaiknál nehezebben lehet elérni, hogy a szokásosnál jóval nagyobb távolságot tartsanak egymástól, és megfertőződés esetén sokkal nehezebb orvosi, kórházi ellátásuk is. Ausztráliában pénteken napközben 785 fertőzéses esetet tartottak nyilván, de túlnyomó többségük valamely nagyváros lakója. A halálesetek száma pénteken hét volt az országban.

Ausztrália csütörtökön jelentette be, hogy lezárja, Új-Zéland pedig már lezárta a határait az új koronavírus járvány miatt mindenki előtt, aki nem az állampolgára vagy nem rendelkezik állandó letelepedési engedéllyel.

A külföldiek pénteken helyi idő szerint este kilenc óráig (közép-európai idő szerint délelőtt 11 óráig) léphetnek be az országba. A teljes lezárás oka, hogy "a fertőzöttek túlnyomó többsége külföldről lépett be az országba".

Beléphetnek még az országba az ausztrál állampolgárok és az állandó letelepedési engedéllyel rendelkező külföldiek családtagjai is.

Ausztráliában mintegy 600 regisztrált fertőzött van, a halálos áldozatok száma pedig hat. Új-Zéland már helyi idő szerint csütörtök hajnalban lezárta a határait. Az ország állampolgárainak és a letelepedetteknek igyekezniük kell visszatérni Új-Zélandra, mert egyre több légitársaság törli új-zélandi járatait. Az áruforgalom szabad marad a külvilággal. Új-Zélandon 28 fertőzéses eset van.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok