Index Vakbarát Hírportál

A britek pánikszerűen vásárolnak, az egészségügyi dolgozóknak nem marad kaja

2020. március 21., szombat 18:22 | aznap frissítve

Brit politikusok azt kérik a lakosságtól, hogy legyenek visszafogottabbak, hogy azoknak is maradjon áru a boltokban, akik nappal embereket mentenek. Mint mondják, áru van elég, de ilyen ütemű vásárlást nehéz logisztikailag kiszolgálni. Nagy-Britanniában 233-ra nőtt az áldozatok száma.

Az élelmiszereket pánikszerűen felvásárlók szégyene, hogy a koronavírus-fertőzötteket ellátó egészségügyi dolgozók napi munkájuk végeztével nem jutnak élelmiszerhez az áruházakban - mondta Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) orvosigazgatója.

A Downing Streeten tartott sajtóértekezleten - az MTI tudósítása szerint - rendkívül fontosnak nevezte, hogy

az emberek ne kezdjenek felhalmozásba, mert ezzel járulhatnak hozzá, hogy, az egészségügyi szakszemélyzet tagjainak és másoknak is maradjon elegendő élelmiszer."

Powis professzor elfogadhatatlannak nevezte, hogy az új koronavírus okozta járvány csúcspontjára készülő orvosok és ápolók nem jutnak élelmiszerhez, mert mások felvásárolják a készleteket előlük. Nagy-Britanniában egy nap alatt 53 új áldozat volt, így már 233-ra nőtt az elhunytak száma.

Egymilliárd fontnyi felhalmozás

A Brit Kiskereskedelmi Szövetség (BRC) vezérigazgatója, Helen Dickinson ugyanezen a sajtóértekezleten elmondta: a brit háztartásokban jelenleg 1 milliárd fonttal (384 milliárd forinttal) nagyobb értékű élelmiszerkészlet van, mint három héttel ezelőtt.

Hozzátette: a jelenlegi vásárlói roham a karácsony előtt szokásoshoz mérhető, csak éppen a brit kiskereskedelemnek ezúttal nem volt ideje elvégezni azt a négyhónapnyi készletfeltöltést, amellyel a karácsonyi időszakra rendszerint felkészül. Emellett reményét fejezte ki, hogy a lakosság meg is eszi legalább egy részét a felhalmozott élelemnek.

Mindenki nyugodjon le a...

A BRC vezetője szerint 

az ellátó hálózatokban bőségesen elegendő az élelmiszer, csak az a kérdés, hogy a készletek elég gyorsan eljutnak-e a teherautókról a boltok polcaira."

George Eustice élelmiszerügyi és környezetvédelmi miniszter - aki a brit kormány képviseletében volt jelen a szombati sajtóértekezleten - szintén a pánikszerű felvásárlás befejezésére hívta fel a lakosságot. Eustice is hangsúlyozta, hogy

nincs élelmiszerhiány az országban, és bár a kereslet az elmúlt hetekben 50 százalékkal nőtt, a gyártók felkészültek ennek az igénynek a kielégítésére is."

Arra a kérdésre, hogy ha a pánikvásárlások nem hagynak alább, a kormány nem tervezi-e jegyrendszer bevezetését, a miniszter azt mondta: az elosztás megszervezését és az esteleges korlátozásokról szóló döntést a legjobb a kiskereskedelmi láncokra bízni.

A Tesco már limitált

Egyes nagy-britanniai szupermarketek már korlátozzák az egyszerre megvásárolható mennyiséget bizonyos termékekből. A Tesco áruházlánc brit üzleteiben például egy-egy alkalommal legfeljebb öt egységnyi vásárolható

(Borítókép: Üres polcok egy londoni áruházban 2020. március 18-án. Fotó: Dan Kitwood / Getty Images)

Rovatok