Index Vakbarát Hírportál

A holland kormányfő pártpolitikán átnyúlva nevezett ki új egészségügyi ellátásért felelős minisztert

2020. március 21., szombat 15:24

Mark Rutte holland miniszterelnök egy volt ellenzéki politikust nevezett ki új egészségügyi ellátásért felelős miniszternek, hogy segítsen a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, írja a Euronews.

Az előző miniszter, Bruno Bruins csütörtökön mondott le, miután előző nap elájult és összeesett a kimerültségtől egy parlamenti vitán.

Martin van Rijn a most ellenzékben ülő Munkáspárt színeiben volt 2012 és 2017 között egészségügyi államtitkár Rutte akkori kormányában. „Több éves tapasztalata van az egészségügy terén, és jól ismeri a minisztériumot” – írta róla a Twitteren Rutte, aki most háromhónapos időszakra nevezte ki. Van Rijn feltehetően függetlenként foglalja el pozícióját.

A kormányfő döntését üdvözölték a holland pártok, és civil szereplők is. A Munkáspárt vezetője is méltatott „mindenkit, aki előlép ebben a nehéz helyzetben.” Szerinte ha országos válság van, akkor ott kell segíteni, ahol csak tud valaki.

Van Rijn az elmúlt időszakban egy nyolc kórházat kezelő vállalatcsoport élén dolgozott.

Pénteken 534 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek Hollandiában, ezzel 2994-re nőtt az összes fertőzött száma. Pénteken 30-an haltak meg, összesen pedig 136 halálos áldozata van a betegségnek.

Rovatok