Index Vakbarát Hírportál

A hatóságok figyelmeztetése ellenére is utaznak Iránban a perzsa újév alkalmából

2020. március 21., szombat 14:29

Az új koronavírus által leginkább sújtott országok közé tartozó Iránban a hatóságok figyelmeztetése ellenére sokan utaznak országon belül a most elkezdődött perzsa új évi ünnepek alkalmából, jelentette az AFP hírügynökség szombaton.

Hivatalosan bejelentették, hogy az utóbbi egy napban 123 újabb halálos áldozata volt a járványnak az országban, amivel 1556-ra nőtt a számuk február 19-e óta. Kianus Dzsahánpur egészségügyi miniszter szombati televíziós sajtóértekezletén elmondta, az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma az utóbbi egy napban 966-tal 20 610-re nőtt, a gyógyultaké pedig 7635-re.

A hatóságok a járvány terjedésének akadályozása érdekében hetek óta kérik az embereket, hogy ne utazzanak, különösen ne a perzsa új év alkalmából, amely pénteken kezdődött el, és ünnepe április 3-áig tart.

A miniszter elítélte, hogy „a lakosság egy kisebb része nem törődik a felhívással”, és figyelmeztetett, hogy az idegenforgalom szempontjából gyakran látogatott tartományoknak már nem szabad fogadniuk vendégeket. Az AFP szerint több vendéglátó- és szállásadó hely már önként bezárt ezekben a tartományokban az elmúlt hetekben.

Az iráni vöröskereszt arra panaszkodott pénteken, hogy a perzsa újév alkalmából hárommillió ember kelt útra csak abban a 13 tartományban, amelyben legsúlyosabb a járvány, írja az MTI.

(Borítókép: Iráni emberek vásárolni mennek a perzsa új évi ünnepek előtt Teheránban 2020. március 18-án. Fotó: West Asia News Agency / Ali Khara / Reuters)

Rovatok